Kondomari

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zoodochos Pigi Kilisesi, Kondomari, 2019

Kondomari (Yunanca: Κοντομαρί Kontomari) Girit'teki Platanyas belediyesine bağlı bir Yunan köyüdür. Girit'in kuzey kıyılarında, Hanya'nın 18 km batısında ve Maleme'nin 3 km güneydoğusunda yer alır.

2 Haziran 1941'de, Girit Muharebesi'nden sonra birkaç Alman askerinin ölümüne misilleme olarak Alman paraşütçüler tarafından en az 23 sivilin infaz edildiği Kondomari Katliamı'nın yeri olduğu biliniyor. Bu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da sivillerin ilk toplu infazıydı.[1] Kondomari, cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile şehit köyü ilan edildi ve köydeki bir anıt, kurbanların isimlerini listeliyor ve olayı tasvir eden bir çini duvara sahiptir.

Katliam[değiştir | kaynağı değiştir]

İnfaz gerçekleşirken

Savaş suçu, Alman paraşütçülerinin 20 Mayıs 1941'de başlayan Yunan ve İngilizlerin savunan Girit'e (Girit Muharebesi) inişinden sonra görülmüştür. Alman birlikleri General der Flieger Kurt Student'in komutasındaydı. İnişten sonra Almanlar, sivil nüfusun ve partizanların katıldığı şiddetli bir direnişle karşılaştı.

Fallschirmjäger des III'ün Alman paraşütçüleri olduğu söylenmektedir. Havadaki Fırtına Alayı'nın taburları öldürüldü ve Almanlar özel bir ciddiyetle hareket etti, bu da askeri liderliğin acımasız misillemelerle tepki vermesine neden oldu. Student tarafından 31 Mayıs'ta yayınlanan "misilleme tedbirleri" emrinde, mekanların yakılması, kurşuna dizilmesi ve "imha" da dahil olmak üzere, uygulanacak sıkıyönetim ve ilgili mahkemelerin dikkate alınmaması gerektiği açıkça belirtildi.[2] Bunu birkaç yerde kitlesel katliamların gerçekleşmesi izledi.

Kondomari köyünün erkekleri toplandı, bir zeytinliğe götürüldü ve Teğmen Horst Trebes'in emriyle orada vuruldu. Kurbanların kesin sayısı tam olarak belli değildir; anıt taşında 23 isim listelenmiştir. İnfazdan sonra Kondomari'nin kendisi yok edildi.

Sivillerin vurulması, Wehrmacht propaganda şirketi adına fotoğrafçı Peter Weixler tarafından fotoğraflandı. Kasım 1945'te Nürnberg savaş suçları mahkemesine silahlı saldırıya ilişkin yazılı bir görgü tanığı olarak yer aldı.[3] Fotoğrafları paylaştığı için Gestapo tarafından tutuklandığı ve bir buçuk yıl hapis yattığı söylendi.[4] Kurt Student daha sonra savaş suçlarından beş yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak 1948'de temyiz duruşmasının ardından serbest bırakıldı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kondomari yeniden inşa edildi ve günümüzde tatil konaklamalı küçük bir tatil beldesidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Κοντομαρί". Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Yunanca). 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2020. 
  2. ^ "Der Student-Befehl vom 31. Mai 1941 im Wortlaut". 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2022. 
  3. ^ "Augenzeugenbericht von Franz Peter Weixler zu den Erschießungen in Kondomari". 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2022. 
  4. ^ "Nürnberger Prozesse: Die Donovan-Archive". 31 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2022.