Kondō Isami

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kondō Isami
Kondō Isami (1834-1868)
Doğum9 Kasım 1834(1834-11-09)
Musashi Vilayeti, Tokyo
Ölüm17 Mayıs 1868 (33 yaşında)
Itabashi,Tokyo
Hizmet yılları1863–1868
Komutası Shinsengumi
Çatışma/savaşlarıBoshin Savaşı
Ailesi
EşiKondō Otsune

Kondō Isami (近藤 勇, 9 Kasım 1834 - 17 Mayıs 1868), Japon kılıç ustası ve Shinsengumi'nin komutanı.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çiftçi bir aileden gelen Kondō Isami (Önceden Katsugorō ismi ile bilinmekteydi.) Musashi bölgesinde bulunan Kami-Ishihara köyünde doğdu. İsimleri Otojirō ve Kumezō olan kendisinden büyük 2 tane de erkek kardeşi vardı. 1848 yılında Katsugorō Tennen Rishin-ryū stilinde Shieikan'da antrenmanlara başladı.

Katsugorō ailesinin evine girmeye çalışan bir grup hırsızı fark edip yakalaması ile ünlendi ve Tennen Rishin-ryū stilinde 3.nesil usta olan Kondō Shūsuke'nin de dikkatini çekti. Kondo Shūsuke zaman kaybetmeden genç Katsugoro'yu kabul etti burada da ilk ismi olan Shimazaki Katsuta'yı aldı.

1860 yılında Kondō, Otsuna ile evlendi. Shimazu-Tokugawa klanında hizmet eden Matsui Yasogo'nun kızı olan Otsune ile evlenmesi Kondo için ayrı bir avantaj sağladı. 30 Eylül 1861'de Kondō Tennen Rishin-ryū'de 4.nesil usta oldu. Bir yıl sonra ise kızı Tamako (1862–1886) doğdu. Kondo'nun tek torunu olan Kondo Hisataro ise Rus-Japon savaşı sırasında öldü.

Shinsengumi günlerinden önce Şogunluk ile hiç çalışmayan Kondō, Kobushu da öğretmen pozisyonuna gelebilmek için aday oldu. Kobushu Perry'nin Kara Gemisi'nin gelmesinden sonra Şogunluğun emri ile kurulan yeni askeri sistem üzerine düzenlenen askeri bir okulda okudu.

Shinsengumi Periyodu[değiştir | kaynağı değiştir]

1863 yılında Tokugawa Şogunluğu, şogun Iemochi'yi Kyoto'da korumak için roninlerden oluşan etkili bir birim organize etti. Kondō yakın arkadaşı olan Hijikata Toshizō ile birlikte Shieikan'dan gelen Yamanami Keisuke, Okita Sōji, Harada Sanosuke, Nagakura Shinpachi, Tōdō Heisuke ve Inoue Genzaburō ile birlikte Roshigumi olarak bilinen gruba katıldı. Sonrasında gerçek komutan olan Kiyokawa Hachirō 'nun asıl amacının farklı olup aslında İmparator destekçisi olduğu ortaya çıkınca Kondō, Hijikata, eski Mito hizmetkarı olan Serizawa Kamo ve geriye kalan bir avuç kişi Kyoto'da Mibu Rōshigumi'yi kurdu. Şogunluğun direkt emri altında çalışan bu gruptan Aizu'nun daimyosu Matsudaira Katamori sorumlu oldu. Aizu'nun gözetimi altında imparatorluk başkenti olan Kyoto'yu koruyan bir polis kuvveti haline geldi.

18 Ağustos'ta gerçekleşen Kinmon no Seihen olayından sonra birimin ismi Shinsengumi olarak değiştirdi. Haziran 1864'te Shinsengumi, Shisi (Japon politik aktivistler) organizasyonuna bağlı olan bir grubu yakalayarak büyük bir ün kazandı.

10 Haziran 1867'de de Kondō, hatamoto (şogunluktan direkt emir alan kişi) oldu.

Boshin Savaşı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 1868'deki Toba-Fushimi Savaşı 'ndan sonra Edo'ya geri dönen Kondō hızla parçalanan Tokugawa yönetiminde wakadoshiyori rütbesine terfi edildi. İmparatorluk tarafından gönderilen güçlere karşı savaşan Kondō bunların en önemlilerinden olan Kōshū-Katsunuma ve Nagareyama'da gerçekleşen savaşları kaybetti. Teslim olduktan sonra 17 Mayıs 1868'de Itabashi'de idam edildi.

Tani Tateki (1837–1911) 'ya göre Kondō yeni hükûmet tarafından (büyük çoğunluğu Chōshū ve Satsuma'dan kalan eski samuraylardan oluşan) Sakamoto Ryoma 'nın öldürülmesinde doğrudan suçlu bulundu. Sonrasında 1870 yılında eski Mimawarigumi üyesi olan Imai Nobuo'nun itirafına göre Kondō haksız yere suçlanmıştı.(En çok kabul edilen teorilerden biri Sasaki Tadasaburō'nun Mimawarigumi tarafından yapılan suikast sonucunda ölmesidir ancak cinayet hala gizemini korumaktadır.)

Kondō' Isami'nin birkaç tane mezarı vardır. Bunlardan, Ten'nei-ji Tapınağı'nda bulunanın ilk mezar olduğuna ve Hijikata Toshizō tarafından yapıldığına inanılmaktadır. Kondo'nun cenaze ismi olan Kanten'inden'junchūseigi-daikōji (貫天院殿純忠誠義大居士) Matsudaira Katamori tarafından verildiğine inanılmaktadır.