Komando Emri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Komando Emri (Almanca:Kommandobefehl), Alman Silahlı Kuvvetlerinin yüksek komutası OKW tarafından 18 Ekim 1942 tarihinde yayınlandı. Bu emir, Avrupa ve Afrika'da karşılaşılan tüm Müttefik komandoların, uygun üniformalar giyseler veya teslim olmaya teşebbüs etseler bile, yargılanmadan derhal öldürülmesi gerektiğini belirtiyordu. Doğrudan muharebe dışında herhangi bir yolla Alman kuvvetlerinin eline düşen uygun üniformalı olmayan komando veya küçük komando grubu veya benzeri bir birim, ajanlar ve sabotajcılar (örneğin işgal altındaki topraklarda polis tarafından yakalanarak), yargılanmak üzere derhal Sicherheitsdienst'e (SD veya Güvenlik Servisi) teslim edileceklerdi.

OKW'ye göre, bu, muhaliflerine "Uluslararası Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olan yöntemleri kullanarak" savaşın yürütülmesinde misilleme olarak yapılacaktı. Alman yüksek komutanlığı, Müttefik komandoların "sadece tutukluları bağlama talimatı verildiği" "ele geçirilen emirlerden" değil, aynı zamanda kendilerine bir engel teşkil edebileceğini veya engelleyebileceğini düşündükleri silahsız tutsaklara öldürme talimatı verildiğini öğrendiklerini iddia etti. Onlar hedeflerini başarıyla yerine getirirken komandolara mahkumları öldürme emri verildi.[1]

Gizli olarak verilen bu emir, talimatlarını herhangi bir komutan veya subay tarafından yerine getirilmemesinin Alman askeri hukukuna göre cezalandırılacak bir ihmal eylemi olarak kabul edileceğini açıkça ortaya koydu.[2] Bu aslında, paraşütçülerin Gestapo'ya teslim edilmesini şart koşan 21 Temmuz 1942'de Generalfeldmarschall Gerd von Rundstedt tarafından yayınlanan ikinci "Komando Emri" idi.[3][4] II.Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra, Nürnberg Mahkemelerinde, Komando Emri'nin savaş yasalarının doğrudan ihlali olduğu tespit edildi ve Komando Emri uyarınca yasadışı infaz gerçekleştiren Alman subaylar savaş suçlarından suçlu bulunarak idam cezasına çarptırıldı veya uzun süreli hapis cezası aldılar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hitler's Commando Order". Combined Operations. 3 Eylül 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2010. 
  2. ^ USGPO Translation of order, UK: UWE, 18 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi .
  3. ^ "The Commando Order", History learning site, Birleşik Krallık, 1 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 25 Kasım 2020 .
  4. ^ CAB/129/28, British National Archives, ... under which parachutists who were taken prisoner not in connection with battle actions were to be transferred to the Gestapo by whom they were, in fact, killed. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]