Karton kutu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Koli sayfasından yönlendirildi)
Oluklu nakliye konteyneri, bir tür karton kutu

Karton kutular, temel olarak mal ve malzemeleri paketlemek için kullanılan ve ayrıca geri dönüştürülebilen endüstriyel prefabrik kutulardır. Sektördeki uzmanlar nadiren karton ve mukavva terimini kullanırlar, çünkü belirli bir materyali belirtmez.

Karton terimi, kart stoğu, oluklu mukavva veya kağıt tahta gibi çeşitli ağır kağıt benzeri malzemeleri belirtebilir. Terimin anlamı yerel, içerik, inşaat ve kişisel tercihlere bağlı olabilir. Renk ve baskı niteliklerine bağlı olarak "Kraft kutu" ya da "Baskılı karton kutu" terimlerinin kullanımı, imalatçılar tarafından tercih edilir.

Birkaç tür kaplar bazen karton kutu olarak adlandırılır:

Ticaret ve sanayide, malzeme üreticileri, konteyner üreticileri, paketleme mühendisleri, ve standart organizasyonlar daha spesifik terminoloji kullanmaya çalışmaktadır. Hala tam ve tek tip kullanım yoktur. Genellikle “karton” teriminden kaçınılmaktadır, çünkü herhangi bir özel malzeme tanımlamamaktadır.

Kağıt bazlı ambalaj malzemelerinin geniş bölümleri şunlardır:

  • Kağıt, temel olarak üzerine yazı, baskı veya paketleme için kullanılan ince bir malzemedir. Tahta, paçavra veya otlardan elde edilen tipik olarak selüloz küspesi nemli liflerin bir araya bastırılması ve esnek tabakalar halinde kurutulmasıyla üretilir.
  • Bazen karton olarak bilinen kağıt karton, kağıttan genellikle daha kalındır (genellikle 0.25 mm veya 10 puntodan fazla). ISO standartlarına göre karton, 224 g / m²'nin üzerinde baz ağırlıklı (gramaj) bir kağıttır, ancak istisnalar da vardır. Karton tek veya çok katlı olabilir.
  • Oluklu mukavva, oluklu bir ortam ve bir veya iki yassı astar levhadan oluşan birleştirilmiş kağıt bazlı bir malzemedir.

Kaplar için birden fazla ad var:

  • Oluklu suntadan yapılan nakliye konteynerine bazen "karton kutu", "karton" veya "kutu" denir. Oluklu kutu tasarımı için birçok seçenek var.
  • Kartondan yapılmış katlanan kartona bazen "karton kutu" denir.
  • Bir bükülme dereceli olmayan mukavvadan bir ayar kutusu yapılır ve bazen "karton kutu" olarak adlandırılır.
  • Karton laminatlardan yapılmış içecek kutularına bazen "karton kutular", "kartonlar" veya "kutular" denir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]