Kodokushi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kodokushi (孤独死) ya da yalnız ölüm, insanların yalnız ölüp uzun bir süre öldüklerinin ortaya çıkmaması olan bir Japon fenomenidir. Fenomen ilk olarak 1980'de söz edilmeye başlandı. Kodokushi, ekonomik sıkıntılar ve Japonya'nın artan yaşlı nüfusu nedeniyle büyüyen bir sorun haline geldi. Aynı zamanda koritsushi (孤立死) ve dokkyoshi (独居死) diye de anılmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel haberlerde ilk yayınlanan vaka 2000 yılında Japonya'da 69 yaşındaki bir adamın ölümünden 3 yıl sonra bulunmasıydı; kira ücreti ve faturaları banka hesabından otomatik olarak çekiliyordu ve iskeleti ancak kalan parası bittiği zaman keşfedilebildi. Bedeni kurtçuklar ve böcekler tarafından yenmişti.

İstatistikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kodokushi hakkındaki istatistikler genelde ya yanlış ya da doğruluk oranı iyi olmayan bilgilerdir. Japonya'nın milli kamu yayın kuruluşu NHK, ülke çapında 2009 yılında 32,000 yaşlı insanın tek başına öldüğünü açıkladı. Tokyo'da 1,049 yalnız ölümün olmasıyla, kodokushi sayıları 1983 ve 1994 yılları arasında üçe katlandı. Benzer sayılar 2011'de de açıklandı. Osaka'daki bir nakliyat şirketi nakliyat şirketlerinin aldığı işlerin %20'sinin (yılda 300 iş) yalnız ölen insanların eşyalarını taşımak olduğunu açıkladı. 2006'daki cenazelerin yaklaşık olarak %4.5'i kodokushi vakalarıdır.

Kodokushi çoğunlukla 50 yaş ve üzeri insanları etkilemektedir.

Nedenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kodokushi'deki artışa neden olabileceği düşünüldüğü birçok fikir önerildi. Önerilen fikirlerden biri sosyal izolasyon. Japonya'daki akrabalarıyla yaşayan yaşlı insan sayısı azalıyor, onun yerine yalnız yaşıyorlar. Yalnız yaşayan yaşlı insanlar, aile ve komşular arasında çok fazla bağları olmadıkları için, tek başına ölmeleri ve bulunamamaları ihtimali artıyor.

Kodokushi için ekonomik nedenler de gösterildi. Çoğu kodokushi vakası fakirlik ödeneği alan ve az sayıda finansal kaynaklara sahip olan insanlardı. McDonald "Japonların dayanma ve şikayet etmeme huyu" olarak nitelendirdiği, gamanı, insanların devletten ve komşularından yardım istemeyi uzaklaştırdığı için gösterdi. Kodokushi kurbanları hakkında devlet ve ailesel yardım açısından değerli dikkati görmedikleri söyleniyor.

Ek olarak, Japonya'daki ekonomik resesyon, 1990'dan beri yazılı kaynaklarda yalnız ölümlerin artışına neden olan bir sebep olarak yer aldı. 1990'dan beri, birçok Japon iş adamı erken emekliliğe zorlandı. Bu insanların birçoğu hiç evlenmedi ve iş kültüründen uzaklaştırıldıkları zaman sosyal olarak izolasyona girdiler.

Tokyo Üniversitesinin Ölüm Enstitüsünün baş çalışanı Masaki Ichinose kodokushi'nin Japonya'nın ölümü umursamayan kültüründen kaynaklandığını söylüyor. Yüzyıllar önce, Japonlar ölüme karşı bir şey yapıyorlardı, örneğin bedeni aile üyeleri gömerdi. Buna karşın, modern Japonya'da, bir ölüme tanıklık etmek daha zor ve ölüm pek de üzerinde durulan bir konu değil.

Kodokushi artışındaki tahmin edilen psikolojik nedenlerden biri de sosyal apati ve hayat stresi. Sosyal izolasyon stresli anlardan kaçabilmek için kullanılan bir başa çıkma mekanizması olarak kullanılıyor. Araştırmacılar "şu anki düşüncelerin kodokushi'yi nasıl "kötü bir ölüm" olarak tanımladığını ve aile, komşuluk ve iş bağları gibi "geleneksel" sosyal bağların azalmasına bir kanıt olarak gösterdiğini" ve genellikle eski aile ve topluluk bağlarını canlandırmak amacıyla yeni sosyal ödenek sistemleri gelmesi gerektiğini analiz etti.

Karşı uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya'nın bazı bölgeleri yalnız ölümleri engellemek için kampanyalar ve uygulamalar başlattı. Japonya'da Shinjuku bölgesinin yöneticileri sosyal kodokushi farklındalık kampanyası başlattı, amaçlarından bazıları etkinlikler düzenlemek ve yaşlı vatandaşların durumunu kontrol etmek.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]