Klim Polişçuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Klym Polishchuk, eşi Halyna Mnevska ve kızı Lesia ile birlikte

Klym Lavrynovych Polishchuk (Ukraynaca:Клим Лаврентійович Поліщук, 25 Kasım 1891, Krasnopil, Zhytomyr bölgesi, Ukrayna - 3 Kasım 1937, Sandarmokh, Rusya) Ukraynalı bir gazeteci, şair ve yazardı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Klym Polishchuk, köylü bir ailede doğdu. Çocukken, erkek kardeşi Fedir ve kız kardeşi Nastia ile birlikte babaları tarafından evde eğitim gördü. Klym genç yaşta kiralık işçi olarak çalışmaya zorlandı. Klym Polishchuk, edebiyatla ilgilenmesinin yanı sıra yetenekli bir sanatçıydı. 1909'da, Hromada hayır kurumu ve birkaç kişinin desteğiyle Klym Polishchuk, Rusya'nın St Petersburg kentindeki Sanat Akademisi, Resim Koleji'ne kaydoldu. 1912'de, para yetersizliği nedeniyle, Polishchuk kolejden ayrıldı ve Zhytomyr'e döndü .

Ağustos 1914'te Klym Polishchuk " bölücülük " faaliyetleri nedeniyle tutuklandı ve Rusya'ya sürgüne gönderildi. 1916'da Birinci Dünya Savaşı'nda savaşmak için görevlendirildi.[1]

1920'de Klym Polishchuk, Lviv'e taşındı ve burada 1921'de yeni çıkacak bir yazar olan Halyna Mnevska (Halyna Orlivna, takma ad) ile evlendi. Ertesi yıl kızları Lesia doğdu. Klym Polishchuk ve Halyna Mnevska 1927'de boşandı[2]

4 Kasım 1929'da asılsız suçlamaların ardından Klym Polishchuk ' burjuva milliyetçiliği ' ile suçlandı ve sürgüne ve 10 yıl toplama kamplarında ağır çalışma cezasına çarptırıldı.

Klym Polishchuk'un, aralarında Mykola Zerov, Hryhorii Epik, Marko Voronyi, Mykola Kulish, Valerian Pidmohylnyi, Yulian Shpol, Valerian Polishchuk, Les Kurbas ve Myroslav Irchan'ın da bulunduğu diğer 289 Ukraynalı aydınla birlikte son hapsedildiği yer Beyaz Deniz'deki Solovki adası hapishanesiydi. 3 Kasım 1937'de Rusya'nın Karelya kentindeki Sandarmokh'ta Büyük Tasfiye'nin zirvesinde idam edildi.

Çeşitli suçlu ve "düşman" kategorilerinin -anti-sosyal unsurlar, burjuva milliyetçileri, eski kulaklar ve Beyaz Ordu subayları, yabancı sabotajcılar ve casuslar- infazları, Sovyetler Birliği'ndeki her Bölge ve Cumhuriyet'e tahsis edilen kotalara göre gerçekleştirildi. Hevesli astlar, hedeflere ulaşılıp aşıldıkça infaz ve tutuklama kotalarının artırılması için ek taleplerde bulunmuştu.[3]

Edebi kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Klym Polishchuk

Klym Polishchuk'un edebi kariyeri şiirle başladı. On beş yaşında Tanrı'nın Dünyasını İzlemek (Dyvliachys na Myr Bozhyi) adlı şiiri Volyn gazetesinde yayımlandı (1906). Kısa bir süre sonra ilk kısa öyküsü Dzvinok dergisinde çıktı.

1914'te Klym Polishchuk'un ilk kitabı Faraway Stars (Daleki Zori) yayınlandı.

1919'da Kiev'de Klym Polishchuk, Pavlo Tychyna, Yakiv Savchenko, Les Kurbas, Pavlo Phylypovych, Dmytro Zahul, Oleksa Slisarenko, Mykhailo Ivchenko ve Mykhailo Zhuk gibi diğer Ukraynalı yazarlara katılarak Ukrayna ulusal edebiyatının özelliklerine odaklanan Muzahet edebiyat ve sanat grubunu kurdu. 1920'de Muzahet yasaklandı ve üyelerinin çoğu daha sonra mahkûm edildi ve idam edildi.[4]

Tematik olarak, Klym Polishchuk'un nesir çalışmaları iki ana gruba ayrılır. İlk grup , Handful of Earth: Halychyna Legends ve Treasure of the Ages: Ukraine Legends dahil olmak üzere Ukrayna folkloru ve efsanelerini içeren çalışmalardan oluşur. İkinci grup, Kızıl Serap: Devrim Döneminin Denemeleri ve Kısa Öyküleri ve Otaman Zelenyi gibi devrimci (Ekim Sosyalist Devrimi) ve savaş (I. Dünya Savaşı) olaylarını içeren tarihi öykü ve romanlardan oluşur.

Klym Polishchuk'un edebi tarzı, genellikle sembolizm ve gotik[5] unsurların ustaca uygulanmasıyla karakterize edilir.

Büyük işler[değiştir | kaynağı değiştir]

1921 - Bir Avuç Toprak: Halychyna Efsaneleri ('Zhmenia zemli: Halytski lehendy')

1921 - Kızıl Serap: Devrim Döneminin Denemeleri ve Kısa Öyküleri ('Chervone marevo: narysy i opvidannia z chasiv revoliutsiyi')

1921 - Çağların Hazinesi: Ukrayna Efsaneleri ('Skarby vikiv: Ukrainski Lehendy')

1921 – Voyenko

1921 - Zvukolirnist ('Zvukolirnist')

1921[? ] – Saray Halk Hikayesi (Kazka palatsu)

1922 - Çarmıha Gerilen Bir Ruh (Rozpyata dusha)

1923 - Huliaypole Baba (Huliaypilskyi batko)

1923 - Osman Zelenyi (Otaman Zelenyi)

1929 - Polissya Sesleri (Poliski Shumy) (Yazarın tutuklanması nedeniyle el yazması hiçbir zaman yayınlanmadı).

İngilizceye çevrilmiş eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Polishchuk, K 2015, Çağların Hazinesi: Ukrayna Efsaneleri [Skarby vikiv: Ukrainski Lehendy], çev. S Chornomorets, Sova Books, Sidney, orijinal çalışma 1921'de yayınlandı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gothic Tales from Stalin’s ‘Enemies’ Translated into English 21 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sova Books, 21 May 2015
  2. ^ Bertelsen, Olga (2013) Spatial Dimensions of Soviet Repressions in the 1930s: the House of Writers (Kharkiv, Ukraine) 17 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., PhD thesis, University of Nottingham.
  3. ^ "Ukrainian NKVD requests an additional quota of 30,000 arrests and executions", Bukovsky Archive online, 17 February 1938*, Pb 58/57 7 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ Muzahet 5 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Internet Encyclopaedia of Ukraine
  5. ^ Krys, Svitlana (2016) ‘Book Review: Liudmyla Starytska-Cherniakhivska, The Living Grave: A Ukrainian Legend and Klym Polishchuk, Treasure of the Ages: Ukrainian Legends’ 8 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., EWJUS: East/West: Journal of Ukrainian Studies, Vol 3, No 2, pp. 213–215.