Klavye dinleme sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Klavye dinleme sistemi

Klavye dinleme sistemi veya klavye yakalama sistemi (İngilizcekeystroke logging), klavyede bir harfe dokunulduğunda casus yazılımın dinlemesi ve klavye harflerini kaydetmesidir.[1][2] Klavye dinleme sistemine maruz kalmamak için spam amaçlı ve güvenilmeyen mesajların açılmaması gerekir.

Birçoğu işverenlerin bilgisayarlarının kullanımını denetlemesine izin verecek şekilde tasarlanmış programların kendileri yasal olsa da,[3] keylogger'lar çoğunlukla şifreleri ve diğer gizli bilgileri çalmak için kullanılır.[4]

Keylogger, tuş vuruş dinamiklerini veya insan-bilgisayar etkileşimlerini incelemek için de kullanılabilir. Donanım ve yazılım tabanlı yaklaşımlardan akustik kriptanalize kadar çok sayıda keylogging yöntemi mevcuttur.

Bulaşma yolları ve amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulaşma yolu spam mail, internet siteleri üzerindeki pop-up reklamlar veya internet üzerinden indirilen orijinal olmayan sistem dosyaları vs.'dir. Bazı keyloggerların amacı işletim sistemindeki dosyaları, şifreleri, fotoğrafları kilitleyip kişiye para karşılığında geri vermektir.

Kurtulma yolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Keylogger içeren bir dosya henüz bilgisayara bulaşmamışsa antivirüs ile kaldırılabilir. Eğer en güçlü, yani en son nesil keyloggera maruz kalınırsa dosyaları kurtarmanın üç yolu vardır:

  • dosyalar önceden yedekliyse bilgisayara format atılabilir.
  • disk önceki görünümüne getirilip format atmadan kullanılabilir.
  • diskteki dosyalar disk kurtarma programları ile kurtarılabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ EN What is a keylogger? The working principles, main features and use cases 21 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., keylogger.org
  2. ^ Conijn, Rianne; Cook, Christine; van Zaanen, Menno; Van Waes, Luuk (24 Ağustos 2021). "Early prediction of writing quality using keystroke logging". International Journal of Artificial Intelligence in Education (İngilizce). doi:10.1007/s40593-021-00268-w. ISSN 1560-4306. 
  3. ^ "Keyloggers - the working principles, main features and use cases". www.keylogger.org (İngilizce). 15 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Keyloggers: How they work and how to detect them (Part 1)". securelist.com. 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022.