Kjersti Ericsson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kjersti Ericsson
Doğum18 Ocak 1944 (80 yaşında) Oslo, Norveç
EğitimOslo Üniversitesi
Kariyeri
DalıPsikoloji, Kriminoloji
Çalıştığı kurumlarOslo Üniversitesi

Kjersti Ericsson (d. 18 Ocak 1944, Oslo, Norveç) Norveçli psikolog, kriminolog, yazar, şair ve eski siyasetçidir. Oslo Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Kriminoloji Profesörüdür.

Akademik Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ericsson, 1969 yılında psikoloji uzmanlığını (candidate) tamamlamıştır. 1969-1978 yılları arasında Oslo Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde araştırma ve öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. 1978'den bu yana Kriminoloji ve Hukuk Sosyolojisi Bölümü'nde (eski adıyla Kriminoloji ve Ceza Hukuku Bölümü) çalışmaktadır. 1981'de Doçent, 1997'de ise Profesör olmuştur. Genç suçluluğu, okuldan kaçma davranışı, marjinalleştirilmiş çocuklar ve toplumdaki konumları, toplumsal cinsiyet, insan hakları ve ceza adaleti sistemi gibi konularda kapsamlı araştırmalar yapmıştır.[1]

Ericsson ayrıca Falstad Merkezi'ndeki araştırmacılar ile Kriminoloji ve Hukuk Sosyolojisi Bölümü'ndeki araştırmacılar arasında bir işbirliği olan "Falstad araştırma grubu"nun bir parçasıdır. Araştırma grubunun amacı, İkinci Dünya Savaşı sırasında esir kampları ve esirlere yapılan muameleler üzerine araştırmaları teşvik etmektir. Kendisinin de İkinci Dünya Savaşı'nı Avrupa'daki çocuklar üzerinden ele alan bir eseri bulunmaktadır.[2]

Akademik yayınlarının yanı sıra Norveççe, İngilizce ve Almanca dillerinde şiir, roman ve siyasi edebiyat yayınları bulunmaktadır.

Siyasi Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kjersti Ericsson, 1980-1984 yılları arası İşçilerin Komünist Partisi (Arbeidernes Kommunistparti ya da AKP) adlı siyasi partinin genel başkan yardımcılığını yapmıştır. 1984-1988 yılları arasında ise partinin liderliğini yapmıştır.[3] Siyasi kariyeri boyunca kadın hakları ve sosyal adaletle ilgili politika oluşturma ve aktivizm faaliyetlerinde bulunmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kjersti Ericsson - University of Oslo". 21 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023. 
  2. ^ "Children of World War II: The Hidden Enemy Legacy - Bloomsbury". 31 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2023. 
  3. ^ "İşçilerin Komünist Partisi web sitesi - Organizasyon tarihçesi". 21 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023.