Kiev Pogromu (1881)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Suikaste uğrayan Çar II. Aleksandr

1881'deki Kiev pogromu üç gün sürdü. 26 Nisan 1881'de Kiev kentinde başladı ve çevresinde yer alan köylere yayıldı. Sporadik şiddet kışa kadar devam etti. Kiev pogromu, 1881'de güneybatı Rus İmparatorluğu'nda görülen pogromların en kötüsü olarak kabul edilir.[1] Pogromlar yaz boyunca devam etti ve Podolya Guberniyası, Volhinya Guberniyası, Çernigov Guberniyası, Yekaterinoslav Guberniyası ve diğer Guberniyalar da dahil olmak üzere modern Ukrayna topraklarına yayıldı.[2] Özellikle, çarlık makamları pogromları durdurmak adına hiçbir girişimde bulunmadı.[3]

Kiev'deki pogromun doğrudan tetikleyicisi, diğer yerlerde olduğu gibi, 1 Mart 1881'de Çar II. Aleksandr suikastı'nın sorumlularının Rus Yahudileri olduğu düşüncesiydi[4] yine de Güney Rus İşçileri Sendikası, aşağıdakileri okuyan bir kitapçık bastırarak ve dağıtarak şiddetin yayılmasına ve devam etmesine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur:

Kardeş işçiler. Yahudileri gelişigüzel dövüyorsunuz. Kişi Yahudi'yi yenmemeli, çünkü o bir Yahudi ve kendi yolunda Tanrı'ya dua ediyor aslında Tanrı herkes için bir ve daha ziyade, onu soymalı çünkü insanları soyuyor, çalışan adamın kanını emiyor.[5]

Rus basınının bir Yahudi eylemi olarak suikast algısını teşvik etmekten ne ölçüde sorumlu olduğu tartışılmaktadır.[6] Yerel ekonomik koşulların (tefecilere borçlu olduğu ataların borçları gibi), özellikle yerel Yahudilerin iş rakiplerinin katılımı ve demiryolu işçilerinin katılımı açısından ayaklanmaya önemli katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bunun aslında Çar'ın ölümü için Yahudi sorumluluğunun söylentilerinden daha önemli olduğu iddia edilmektedir.[7] Diğer suikastçıların hepsinin ateist olması ve daha geniş Yahudi topluluğunun suikastla hiçbir ilgisi olmaması, bu tür antisemitik söylentilerin yayılması üzerinde çok az etkiye sahipti. Bununla birlikte, suikast Yahudi cemaatlerine "misilleme" saldırılarına ilham verdi. Bu pogromlar sırasında binlerce Yahudi evi yıkıldı, birçok aile yoksulluğa indirildi ve İmparatorluğun güneybatı illerindeki 166 kasabada çok sayıda erkek, kadın ve çocuk yaralandı.[8]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pogrom (Virtual Jewish Encyclopedia 11 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  2. ^ Pogrom 6 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., based on Alina Cała, Hanna Węgrzynek, Gabriela Zalewska, "Historia i kultura Żydów polskich. Słownik", WSiP. (Lehçe)
  3. ^ Eurêka, Anti-Semitism In Russia 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Eurêka, the 21st Century Guide to Knowledge.
  4. ^ Jewish Chronicle, May 6, 1881, cited in Benjamin Blech, Eyewitness to Jewish History
  5. ^ M. Kishkinky, "The Attitude of the Southern-Russian Workers' Union toward the Jews (1880-1881)" in Harvard Ukrainian Studies, Vol. 6, No. 2 (June 1982), p. 206. Center for Israel Education, 2015 22 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Stephen M Berk, Year of Crisis, Year of Hope: Russian Jewry and the Pogroms of 1881–1882 (Greenwood, 1985), pp. 54–55.
  7. ^ I. Michael Aronson, "Geographical and Socioeconomic Factors in the 1881 Anti-Jewish Pogroms in Russia", Russian Review, Vol. 39, No. 1. (Jan., 1980), pp. 18–31
  8. ^ The YIVO Encyclopedia of Jews in Eastern Europe, Pogroms in the Russian Empire 10 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2010, YIVO Institute for Jewish Research.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]