Kickboxer: Kana Kan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kickboxer: Kana Kan
Kickboxer
Kickboxer film posteri
Yönetmen
YapımcıMark di Salle
SenaristGlenn A. Bruce
Hikâye (eser)
Oyuncular
MüzikPaul Hertzog
Görüntü yönetmeniJon Kranhouse
KurguWayne Wahrman
StüdyoKings Road Entertainment
DağıtıcıThe Cannon Group
Çıkış tarih(ler)i8 Eylül 1989 (1989-09-08)
Süre103 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$2.7 milyon[2]
Hasılat$14.7 milyon (yurt içi)[3]
$50 million (dünya çapında)[4]

Kickboxer: Kana Kan (İngilizce özgün adıyla: Kickboxer 1989 Amerikan dövüş sanatları filmidir ve Kickboxer serisine ilkidir. Mark di Salle]] tarafından yapımcılığı üstlenildi ve yönetildi ve aynı zamanda David Worth tarafından yönetildi. Jean-Claude Van Damme ve eski dünya kickboks şampiyonu Dennis Alexio başrollerde oynadılar. Film 8 Eylül 1989'da Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Birkaç devam filmi yayınladı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurt Sloane, ABD kickboks dünya şampiyonu Eric Sloane'nin küçük erkek kardeşidir. Başarılı olduğu başka bir şampiyonluk dövüşünden sonra, Eric medyayı, kickboksun başladığı Tayland'da mirasını daha da ileriye taşımak için yarışmaya ikna etti. Eric ve Kurt, Tayland'ın yenilmez üst düzey dövüşçüsü Tong Po ile dövüşmek için Bangkok'a gider. Eric son derece kendinden emin, ama Kurt endişelidir. Kurt kardeşine dövüşmemesi için yalvarır, ancak Eric endişelenmemesini söyleyerek dikkate almaz.

İlk tur, Po'nun Eric'e üstün gücüyle hakim olduğu tek taraflı bir maç olur. Kurt maç arasında Eric'e bir kez daha durmasını ister, ama Eric vazgeçmeyi reddeder ve ikinci turda kötü bir şekilde dövülür. Kurt havluyu atar, ama Tong Po havluyu ringten atar ve saldırısına devam eder. Dirseğiyle Eric'e arkadan sert bir şekilde vurur, onu hareketsiz hale getirir, sonra Eric'in dünya şampiyonası kemerini parçalar. Kurt kemeri alır ve kardeşi ile bir sedyede gider, ancak dövüş yetkilileri onları sokakta bırakır ve arenadan çıkarırlar. Emekli bir ABD Ordusu özel kuvvetler üyesi olan Winston Taylor, yardım etmeyi kabul eder ve onları hastaneye götürür. Tong Po'nun acımasız saldırısının bir sonucu olarak Eric'in, belden aşağı felç olur ve bir daha asla yürüyemez.

Öfkeli olan Kurt, kardeşinin intikamını almaya yemin eder. Taylor ona Tayland'ın uzak bir bölgesinde yaşayan ünlü bir eğitmen olan Xian Chow'dan bahseder. İlk başta isteksiz olsa da, Xian Kurt'u Muay Thai sanatında eğitmeyi kabul eder. Kurt, eğitim sırasında, sürekli olarak Xian'ın yeğeni Mylee'yi taciz eden ve dükkanından para çalan Freddy Li'nin liderliğindeki bir suç örgütüyle baş etmeye çalışır. Kurt, gangsterleri bir barda dövdükten sonra Freddy Li' ile kavga eder. Xian, Freddy Li'yi Kurt ile Tong Po arasında bir maç düzenlemeye ikna eder.

Freddy Li dövüşü lehine çevirip para kazanmayı planlar ve suç sendikasının patronundan Tong Po'ya bahis yapması için 1 milyon dolar ödünç alır. Maçtan birkaç gün önce, Tong Po tarafından Mylee dövülür ve tecavüze uğrar, Eric kaçırılır, böylece Freddy Li Kurt'a savaşı kaybetmek için şantaj yapar.

Kardeşinin hayatını kurtarmak için Freddy Li Kurt'a, maçı kaybetmeden önce Tong Po ile mücadele etme talimatı verir. Kıyasıya bir dövüş olur, ancak Xian ve Taylor dövüş bitmeden Eric'i başarıyla kurtarırlar. Son turdan hemen önce Eric kalabalığın arasından ıslık çalar ve Kurt'a “Nuk Soo Kow” (beyaz dövüşçü) ilahisini söylerken kalabalığı da yönetir. Eric tehlikeden kurtulduktan sonra, Tong Po'yu acımasızca döver ve sonunda onu yener. Kurt ve arkadaşları zaferini kutlarken kardeşinin intikamını alır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Gösterime girmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kickboxer ABD'de 14.697.005 dolar kazandı. Cannon kasıtlı olarak hiçbir stüdyo yayınlanmadığı ve dolayısıyla sınırlı rekabetin yaşandığı İşçi Bayramı'ndan sonra geleneksel olarak hafta sonu yayınladı; 973 sinemada gösterime girdi ve 4.1 milyon dolar hasılat yaptı ve bu da onu ülkenin en popüler üçüncü filmi haline getirdi.[5] Birkaç yıl sonra brüt kazancının 50 milyon dolar olduğu tahmin ediliyordu.[4]

Kritik tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Los Angeles Times'tan Chris Willman filmi "acımasızca sıkıcı" ve "yılın en aptal aksiyon görüntüleri" olarak nitelendirdi. "Komik abartılı şiddet miktarları, yaygın ırkçı klişeleri, gereksiz çıplaklık ve insanlık dışı miktarda abartılı şiddet" diyen Willman ayrıca karakterlerin ciddi yaralanmalardan ve büyük travmalardan nasıl kurtulduğunu sorguladı.[6]

Deseret News'den Chris Hicks, filmi Karate Kid'in bir soygunu olarak eleştirdi ve Rocky ve Rambo gibi diğer filmlerden öğeler ekledi. Filmin sonunun öngörülebilir olduğunu belirtmesinin yanı sıra Hicks, Van Damme'yi oyunculuk girişimleri boşuna olan "düşük bütçeli Arnold Schwarzenegger özentisinden biraz daha fazlası" olarak da eleştirdi.[7]

Rotten Tomatoes'da film, 10 eleştirmenin incelemesine göre % 40 onay derecesine sahiptir.[8] Metacritic'te film 4 eleştirmene göre % 33 puan aldı.[9]

Yeniden Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kickboxer, Kickboxer: Vengeance olarak yeniden çekildi. Çekimler 24 Kasım 2014'te New Orleans ve Tayland'da başladı. 2 Eylül 2016'da gösterime girdi.[10][11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "KICKBOXER (18)". Entertainment Film Distributors. British Board of Film Classification. 3 Ağustos 1989. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2013. 
  2. ^ "August 27, 1989 - Punch lineage | Chicago Tribune Archive". Archives.chicagotribune.com. 27 Ağustos 1989. 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Kickboxer (1989)". Box Office Mojo. Internet Movie Database. 24 Haziran 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2013. 
  4. ^ a b Sherrill, Martha (11 Ağustos 1991). "The muscles from brussels". Washington Post. 
  5. ^ DANIEL CERONE (24 Ocak 1997). "Independent Film Makers, Marketers Confront Box-Office Crisis - latimes". Articles.latimes.com. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 
  6. ^ Willman, Chris (11 Eylül 1989). "'Kickboxer' Takes a Giant Step Backwards". Los Angeles Times. 8 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  7. ^ Hicks, Chris (5 Ekim 1989). "Film review: Kickboxer". Deseret News. 1 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Kickboxer". Rotten Tomatoes. 18 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  9. ^ "Kickboxer". Metacritic. 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  10. ^ "Jean-Claude van Damme returning to 'Kickboxer' (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 1 Aralık 2014. 2 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  11. ^ Wood, Matt (16 Temmuz 2016). "The Kickboxer: Vengeance trailer is brutal and thrilling, watch it now". Cinemablend.com. 18 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]