Kelebek çalısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kelebek çalısı

Kelebek çalısı (Buddleja davidii), adını kelebekleri üzerinde çekmesinden alan Çin kökenli bir çiçekli bitkidir.[1] Kelebek Çalısı 3-4 metreye kadar boylanabilir ve çiçekleri 20–25 cm uzunluğa ulaşabilir.[2] Kelebek Çalısının salgıladığı polen ve koku çok sayıda arı cinsini ve değişik kuş türlerini üzerine çekmesini sağlar. 100'den fazla türü olan Kelebek Çalısının yaprakları genellikle uzun, altı gri-yeşil renkte, çiçekleri kokulu salkım şeklinde ve lila rengindedir.

Kelebek çalısının özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün yaz ayı boyunca çiçekleri ayak kalabilmektedir. İri ve güzel çiçek elde etmek için Kelebek Çalısı'na boyu 30– 40 cm’ye ulaştıktan sonra budama yapılması gerekmektedir.[2]

Bu şekilde yapıldığında 1–1,5 m sürgünler meydana gelir ve daha iri çiçekler oluşur.[2] Budama yapılmaması yüzünden çalılaşma ve çiçeklerinde küçülme gibi verim düşüklükleri meydana gelmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Çalısı, Kelebek. "Kelebek çalısı (Buddleja davidii)". agaclar.net. 18 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2020. 
  2. ^ a b c "Buddleja davidii Summer Lilac Lila Kelebek Çalısı, Saksıda". 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.