Kedilerde yoğurma hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir kedinin yoğurma hareketleri

Yoğurma (bisküvi yapma[1] olarak da anılır), evcil kedilerde sıklıkla görülen bir davranıştır; bir kedi kendini rahat hissettiğinde mobilya veya halı gibi yumuşak bir yüzeye karşı ön patilerini dışarı itebilir ve geri çekebilir. Her vuruşa, sanki kedi hamur yoğuruyormuş ya da masaj yapıyormuş gibi pençelerin kavrama hareketi eşlik eder.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Kedilerin neden yoğurduğunu açıklayan birçok teori vardır.[2] Yoğurmanın kökeni, kedilerin dinlenecekleri geçici bir yuva yapmak için otları veya yaprakları ezmek zorunda kalan vahşi atalarına kadar uzanıyor olabilir. Alternatif olarak, davranış, yeni doğmuş bir bebeğin süt salgısını uyarmak için annenin memesini yoğurmasının bir kalıntısı olabilir.[3] Birçok kedi yoğururken mırıldanır. Ayrıca çoğunlukla yeni doğduklarında, emzirirken veya annelerinin memesini emmeye çalışırken mırıldanırlar.

Yoğurma aynı zamanda sahibi ile kedi arasındaki bir iletişim biçimi olabilir: eylemin annelik ile bağlantısı nedeniyle, davranış kedinin insan dostuna karşı bir sevgi iletişimi olabilir.[4]

Hareket[değiştir | kaynağı değiştir]

Battaniye yoğuran bir kedi

Kedi, patisiyle aşağı doğru sert bir baskı uygular, pençelerini ortaya çıkarmak için parmaklarını açar, ardından pençesini kaldırırken pençelerini kapatır. İşlem, bir ilâ iki saniyelik aralıklarla değişen patilerle gerçekleşir. Bunu sahibinin kucağında otururken de yapabilirler; bu, kedi büyük veya güçlüyse veya keskin pençelere sahipse (pençeler kişinin kucağına batma eğiliminde olduğundan) acıtabilir.

Kediler oyuncak ayı gibi yumuşak nesneleri yoğururlar. Kediler bir battaniyeyi alıp kendilerininmiş gibi sahiplenebilir. Bu, battaniyenin çok fazla yoğrulmasını ve emilmesini içerecektir. Bazı durumlarda, kedilerin, yoğurma ve emmeye eşlik eden cinsel hareketler sergiledikleri gözlemlenmiştir. Sütten tam olarak çıkmadan annelerinden alınan yavru kediler, anne figürü olarak benimsedikleri bir insanı da elleriyle yoğurma alışkanlığı geliştirebilir, kulak, burun, parmaklar, saç, gömlek, çorap emme girişiminde bulunabilirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Why Do Cats Knead? 1 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., www.petmd.com
  2. ^ R. Fisher, Bruce (11 Eylül 2017). "Why Do Cats Knead? Reasons Behind Their Weird Quirk". Owl Ratings. Mathew Warren. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2018. 
  3. ^ Schwartz, Stefanie (June 2003). "Separation anxiety syndrome in dogs and cats". Journal of the American Veterinary Medical Association. 222 (11): 1526-32. doi:10.2460/javma.2003.222.1526. PMID 12784957. 
  4. ^ Bradshaw, John (2016). "Sociality in cats: A comparative review". Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. 11: 113-124. doi:10.1016/j.jveb.2015.09.004.