Kaza piramidi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Heinrich Kaza Piramidi Grafiği
Heinrich Kaza Piramidi

Heinrich Kaza Piramidi Kuramı, iş yerinde oluşan kazaların sebeplerini açıklamak amacıyla geliştirilmiş bir kuramdır. Bir sigorta çalışanı olan Herbert William Heinrich tarafından geliştirilmiştir.

Bu kuramdan iş yerinde oluşacak kazaların sayısını düşürmek ve kazaların derecesini azaltmak amacıyla faydalanılmaktadır. Heinrich bu kuramı 75.000 kaza tutanağını inceledikten sonra oluşturmuştur. Heinrich’e göre oluşan kazaların dereceleri arasında ilişkisel bir bağ vardır. Bu kurama göre her basit yaralanma ağır yaralanmanın habercisidir. Heinrich bir iş yerinde oluşan kazaların neticesinde meydana gelen yaralanmaların derecesi azaltılabilirse ölümle sonuçlanan kazaların sayısının azalabileceğini söyler. Herbert W. Herbert 1931 yılında yazdığı kitapta[1] incelediği iş yeri kazaları tutanaklarındaki saptadığı şu istatistiği paylaşmaktadır: Her 300 yaralanma olmayan kaza (ramak kala olayı) 29 hafif yaralanma olan kazanın habercisi olabilir; her 29 hafif yaralanma olan kaza ise 1 ağır yaralanma olan kazanın habercisi olabilir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Heinrich, H. W. (1931). Industrial Accident Prevention: A Scientific Approach. New York: McGraw-Hill. 
  2. ^ Johnson, Ashley (1 Ekim 2011). Examining the foundation. Safety & Health. National Safety Council Congress & Expo. 4 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2023.