Kayavaya Dili

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kayavaya
Kallawaya, Callahuaya, Callawalla
Ana dili olanlarBolivya
Konuşan sayısı10-20  (tarih gerekli)
Dil ailesi
Varsayılan
  • Kayavaya
Dil kodları
ISO 639-3

Kayavaya, aynı zamanda Callahuaya, Kallawaya veya Callawalla 2 dilin doğal karışımıyla meydana gelmiş,Bolivya'da 10-20 kişi tarafından konuşulan, yok olma tehlikesindeki gizli bir dildir.And Dağları'nda yaşayan bir grup geleneksel tıpta uzmanlaşmış olan Kayavaya'lar tarafından sadece iyileştirme seanslarında konuşulur.

Kayavaya'nın konuşulduğu yeri gösteren harita.

Kayavaya 2 dilin karışmasıyla oluşmuştur. Grameri genel olarak Keçuvaca'dan gelmiştir. Sözcük dağarcığını ise bilinmeyen bir dil kaynağından veya ölü bir dil ailesi olan Pukina'dan aldığı sanılır . Pukina, İspanyolca, Keçuvaca ve Aymara'nın varlığı yüzünden artık konuşulmamaktadır ve yine hakkında pek bir bilgi bulunmaz.

Kayavaya aynı zamanda gizli bir dildir.Babadan oğula, büyükanneden kız toruna ve çok nadiren (eğer oğul yoksa) konuşan kişiden kızına aktarılır. Normal aile diyaloglarında kullanılmaz. Ritüeller ve ayinlere dayalı olmasına rağmen, ki yeni öğrenenler için konuşulur, Kayavaya da günlük konuşmaları ifade edebilecek kapasitede bir dildir

Bolivyalılar, bölgeye "Qollahuayas" der ki bu Keçuvaca'da "ilaçların yeri demektir. Bitki, mineral, hayvansal ürünler vb.yle ritüellerle insanları tedavi ettikleri için bu dilin konuşanları "ilaç torbalarının efendileri" anlamına gelen "Qolla kapachayuh" kelimeleriyle anılır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]