İçeriğe atla

Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocukların Ulusal Merkezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocukların Ulusal Merkezi (KİUÇUM) (İngilizce: National Center for Missing and Exploited Children) (NCMEC) 13 Haziran 1984'te Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. NCMEC bebeklikten genç yetişkinlere kadar kayıpları inceler.

NCMEC, ebeveynlere, çocuklara, kolluk kuvvetlerine, okullara ve halka kayıp çocukların yerini belirlenmesine yardımcı olmak ve çocukların cinsel istismarını önleme yolları konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek için hem bilgi merkezi hem de kaynak görevi görür. NCMEC kayıp çocukların tespiti için bilgi sağlar, fiziksel ve/veya cinsel istismara uğramış çocuklara yardım eder.[1]

1988'de NCMEC ayrı ve uluslararası bir kuruluşun kuruluşunu onayladı, bu kuruluşa International Centre for Missing & Exploited Children (ICMEC) denir. ICMEC uluslararası bir şekilde çocuk cinsel istismarını ve çocuk kaçırılışı ile mücadele eder.

Çocuğun istismarı (Çocuğun cinsel istismarı, çocuğu çevrimiçi ayartma (?), çocuğun tacizi ...) gibi durumları ihbar etmek için kurulan ihbar sitesidir, NCMEC'e bu site üzerinden ihbarda bulunulabilir. NCMEC gelen ihbarları inceler ve ihbarları gerekli yetkililere paylaşır. Herkes ihbarda bulunabilir. 2020'de CyberTipline'a 32.7 milyon ihbar gelmiştir.[2]

  1. ^ "Missing Children | AMBER Alert Information | Office of Justice Programs". www.ojp.gov (İngilizce). 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2023. 
  2. ^ "NCMEC Data". National Center for Missing & Exploited Children (İngilizce). 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]