Kayı, Han

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kayı
Harita
Eskişehir
Eskişehir
Ülke Türkiye
İlEskişehir
İlçeHan
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam474
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0222
Posta kodu26710
Resmî site
[2]

Kayı, Eskişehir ilinin Han ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köy halkı Oğuzların Kayı boyundandır. Önce Sivas’ın Divriği İlçesi’ne yerleşmişler, daha sonra Han Köyü’ne gelerek yerleşmişlerdir. Bunlardan 30 hanelik bir kısmı Han’dan ayrılarak 1896 yılında bugünkü Kayı Köyü’nü kurmuşlardır. Daha sonra bunlardan bir kısmı tekrar Han’a dönmüştür.

1890 yıllarında bölge kapkara çam ormanları ile kaplıdır. Ancak, yerleşim, tarla açma, bina yapma, ticari amaçlar ve yangınlar nedeniyle ormanlar hızla tahrip olmuştur. Bu gün Kayı Köyü ormaniçi mahallesi olma özelliğini kaybetmiştir. Mahallenin uzaklarında meşe ve fundalıklar kalmıştır.Köy 1966 yılında Emirdağ’dan ayrılarak Çifteler İlçesi’ne bağlanmıştır. 1990 yılında Han’ın ilçe olmasıyla da Han’a bağlanmıştır.

Mahallede 1963 yılından beri Pazar kurulmaktadır. Köy ilçenin en büyük mahallesidir. Ekonomik yönden ilçenin diğer köylerine nazaran daha canlıdır. Esnaf kütlesi çoktur. Muhtarlığa ait işyerleri mevcuttur. Mahallenin İlköğretim Okulu, camisi, sağlık evi, elektriği, içmesuyu şebekesi ve köy konağı mevcuttur. Tarım arazisi pek geniş değildir. Orman alanlarının açılmasıyla kazanılan arazide, genellikle klasik metotlarla ziraat yapıldığından yeteri oranda verim sağlanamamaktadır. Buğday, arpa, yulaf, mercimek, nohut ekimi yapılır. Hayvancılık, geçim kaynaklarındandır. Kilimcilik eskiye nazaran azalmıştır. Köy yakınlarında eski dönemlere ait kalıntılara rastlanmaktadır. Ancak buraların henüz araştırılması yapılıp hangi dönemlere ait olduğu tespit edilmemiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskişehir iline 100 km, Han ilçesine 17 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 474
1997 558