Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru (oyun)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Katherina Blum'un Çiğnenen Onuru sayfasından yönlendirildi)
Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru
YazarHeinrich Böll
TürRoman
ISBN0-14-004619-4

Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru, (Alm. Die verlorene Ehre der Katharina Blum ya da Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann), Heinrich Böll tarafından yazılmış romandan uyarlanmış seyirlik bir oyundur.

Çevirisini Yücel Erten'in yaptığı eser, 1973 yılında Heinrich Böll ve Margarethe Von Trotta ikilisi tarafından kaleme alınmış. Oyun, başta Ankara Devlet Tiyatrosu olmak üzere, değişik topluluklar tarafından sahnelendi. Devlet Tiyatroları sunumunda başrolünde Aliye Uzunatağan'ın oynadığı oyun, Baader - Meinhof örgütünün Almanya'daki eylemlerinin ardından gerçek bir olaya dayandırılmaktadır. Eser aynı zamanda filme de aktarılmıştır.

Eser, Devlet Tiyatroları'nda "Katharina Blum'un Yitirilmiş Onuru" adıyla sahnelenmiştir.

Oyunun konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Katherina adında, kendi halinde bir hizmetçinin, bir partide tanıştığı adamın ertesi gün polis tarafından tutuklanmasıyla hayatı değişir. Emniyet, hizmetçinin Kızıl Tugaylar örgütüyle ilişkisi olduğunu düşünmektedir. Sonradan anlaşılır ki, gerçekte kadının bir gece önce birlikte olduğu sevgilisi kanun kaçağıdır. Magazin basınından bir gazetecinin konuyu farklı bir şekilde yansıtarak, Katharina'yı toplum gözünde suçlu, işbirlikçi ve terörist gibi göstermesi üzerine hizmetçi, onurunun çiğnendiğini düşünür ve gazeteciyi öldürür.