Kategori tartışma:Yahudi asıllı Türkler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu "Yahudi asıllı Türkler" lafı bana garip geldi.

Ben şimdi "müslüman asıllı Türk" muyum? "Kürt kökenli Türk", "Ermeni kökenli Türk" olabilirim ama...

Musevilik bir dindir, köken degil. Bu haliyle bu sınıflandırma ayrımcılık kokuyor.

Eğer ille de din belirtilecekse, o zaman ya açıkca dinle ilgili olan bir sınıflandırma kullanılabilir ya da yazıda bildirilebilir ama bence din insanla Tanrı arasında olduğu için bence bunlar da gereksiz. Ormands.

  • Yahudilik bir dinden öte bir ırkı belirtmek için kullanılmaktadır. Buradaki kullanımı da budur, dini değil etnik bir ifadedir. Bunun en bariz örneği, ateist olan Yahudi insanların da Yahudi olarak tanımlanmış olmasıdır. - Noumenon 17:56, 16 Mart 2006 (UTC)

Yahudi asıllı Türk olmaz, Yahudi asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olur. Bir TC vatandaşı gidip Japonya Devletinin vatandaşı olunca bu onu "Türk asıllı Japon" mu yapar? Hayır, Türk asıllı Japonya vatandaşı olur. Veya Kongo Cumhuriyeti vatandaşı olan bir Türk "Türk asıllı bir Zenci" mi olur? Hayır, Türk asıllı Kongo vatandaşı olur. Kavramları doğru kullanırsak problem olmaz, olanlar da çözülür.

Ayrıca, ülkemizde birbirinden ayrılmamakla birlikte etnik kökeni İsrailoğlu veya Yahudi, dini inanışı Musevi (Hz.Musa'ya inanan) şeklinde ifade etmek daha doğrudur. Her etnik Yahudi Musevi dinine inanmayabilir, örneğin Jews for Jesus mezhebi gibi, her Musevi'de Yahudi kökenli olmayabilir, örneğin Falaşalar.Murohc 11:43, 13 Mart 2009 (UTC)


Jews for Jesus bir Yahudi mezhebi değildir bir protestan kilisesidir. Aynı Mormonların belli yYahudi geleneklerini sahiplenmesi gibi. Ayrıca Yahudilik genel kanının aksine ırka değil dine dayanır. Yani bir türk kökenli de yahudi dinine geçebilir. Zaten günümüzde Yahudilerin, bir ırk oluşturmaktan çok uzak fiziksel farklılıklar taşımasından da bu anlaşılabilir. Bugün kendine İsrailoğlu diyen çok az kişi kökünü Filistin'e kadar götürebilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ise Türk denir. ABD'yi kuranlar ve yeni Amerikan ulusunu yaratanlar İngiliz, İskoç, İrlandalı, Hollandalı, Alman, Huguenot kökenli de olsa Amerikalıdır. Türk ulusu ırksal Türk demek değildir. Bugün Türk ulusu Rumeli ve Anadolu'da 1000 yıldır saflığını korumuş bir Orta Asya kültürü ve ırkı demek değildir. Bunu iyice özümseyemeyen hala daha x kökenli Türkiye'liyim diye tutturur. Bu arada bugün Türkiye'de yaşayan Yahudiler de kendilerini Türkiyeli değil Türk görmektedirler. Bu konu için Rafael Sadi'nin bu konudaki görüşlerini ve onun hakkında yazılan yorumları okuyabilirsiniz. Saygılarımla.