Kategori tartışma:Sorunlu dosyalar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

7 günün sonunda belirsiz resimleri silme uygulaması[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki metin Kategori tartışma:Durumu 5 Eylül 2006'dan beri belirsiz resimler sayfasında yer alıyor. Ancak resimler temizlendikten sonra sayfanın başına ne geleceği meçhul olduğu için bir de buraya yazma ihtiyacı duyuyorum.

Bazı uygulama detayları sadece 5 Eylül 2006 tarihine özel. Lakin bundan sonrası için sistemin nasıl işleyeceği de anlatılıyor metinde.



Uygulamanın başlangıç tarihi olduğu için bu sayfada geniş sayılabilecek bir açıklama yapmayı uygun buldum. Uzun bir zamandır telif durumu belirsiz olarak işaretli duran resimleri netliğe kavuşturmak için bir çalışma başlattık. Bu çalışma kapsamında ilk olarak Dbl2010bot Lisansı belirsiz dosyalar kategorisindeki resimlere tarih attı. Uyarlanan yeni kurallar şöyle diyor:
4. Lisans bilgisi eksik olan resimler silinebilir. - Telif durumu "Belirsiz" olarak işaretlenen resimlerin telif durumu netliğe kavuşturulmazsa, 7 gün sonrasında silinebilirler.
Bu kategorideki resimlerin bir kısmı aylar önce işaretlenmiş, hatta Ugur Basak Bot tarafından sahiplerine mesaj atılmış ama ondan sonra bir işlem yapılmamış. Bundan sonra yeni kurallar ve oturttuğumuz bu düzen sayesinde resim sorununun üstesinden geliriz sanıyorum.
Normalde 4. numaralı kurala göre "Belirsiz" olarak işaretlenen resimler, herhangi bir değişiklik yapılmadığı takdirde 7 gün sonunda silinebiliyorlar. Ama uygulamanın yeniliğini de göz önüne alarak 6 no.lu kuraldan bir uygulama alıntısı yapıyorum ve resimlerin sahiplerine (birikme nedeniyle sadece bu gün için) haber veriyorum. Resimlerin sahiplerine haber verildikten 7 gün sonrasında, durumları değişmeyen resimler silinecektir.
Normalde 12 Temmuz'da silinmesi gerekiyor bu resimlerin. Ama dediğim gibi kişiye mesaj+7 gün sistemini uyguluyacağım sadece bu gün için. Aşağıda hangi kullanıcılara hangi gün haber verildiğinin listesini bulabilirsiniz. Bu kullanıcıların resimleri haber verilme tarihinden 7 gün sonra silinecektir. Eğer haber verilmeyen bir kullanıcı olursa bu tamamen benim eşekliğim olarak addedilecek, hemen haber verilecek ve 7 günlük sürenin dolması beklenecektir.
Bu kategorideki resimler uzun zamandır belirsiz etiketiyle birikmiş ve yığılmış resimlerdir. Bundan sonraki 1-2 hafta içerisinde Vikipedi'ye bugüne kadar yüklenmiş 9000'in üzerinde resmi kontrol edip, telif durumlarını netliğe kavuşturmak için uğraşıcam. Bu resimler için uygun bir etiket bulamazsak eğer, "Belirsiz" etiketiyle işaretleyeceğiz ve başka bir gün kategorisinde resim sergilenecek. Bu işlem de geriye dönük olduğu için eğer resmin sahibine resimlerini incelemesi ve etiketsiz olan resimlerini etiketlemesi yolunda bir uyarı mesajı yollamamışsam, etiketlemeyi yaptığım an bu mesaj gidecek ve gelecekteki kategorilerde işbu kategorideki gecikme yaşanmayacak.
Tüm resimlerin geriye dönük incelemesi bittiğinde herhangi bir haber verme durumu olmayacak, belirsizliğini koruyan resim 7 gün sonunda silinecektir.
Şu an uygulamaya koyduğum haber verme olayının resimlerin varlığını korumaya yönelik bir çaba olduğunu vurgulamak isterim. Kurallara göre şu an belirsiz etiketini 7 günden uzun bir süredir taşıyan her resim silinebilmektedir zira.
Bu kategoride ve henüz incelenmeyen sayısız resimdeki kontrollerimi bitirmiş değilim. Size herhangi bir mesaj gittiyse, uygun bir etiket bulamadığım bir resminiz burada listelendiği içindir. Uygun etiketi bulmanız veya duruma göre gerekli izinleri sağlamanız Vikipedi'nin sağlıklı işleyişi için en doğrusu olacaktır.
Bu kadar resmin "durduk yere" neden silineceği konusunda bir iki noktaya değineyim son olarak. Telif ihlali konusundaki hassasiyetimizin temelinde Vikipedi'nin legal bir sorunla yüzleşmemesi yönündeki isteğimiz yatıyor. Vikipedi'yi çok seviyoruz ve herhangi bir kanun ihlali nedeniyle erişim kısıtlaması gibi bir tatsızlıkla karşılaşmayı istemiyoruz. Yabancı eserlerde sunucuların bulunduğu ABD kanunlarına, TC eserlerinde de Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun hareket etme çabalarımızın temelinde bu yatıyor. Resimlerde yapılan bu temizlikten sonra daha sağlıklı bir yapılanmaya gideleceğini umuyor ve anlayışınız için teşekkür ediyoruz.



5 Eylül uygulamasıyla ilgili detayları ve haber verilenler listesini tartışma sayfasında bulabilirsiniz.

Sevgiler, saygılar

Vito Genovese 00:53, 8 Eylül 2006 (UTC)


Resimler silindikten sonra maddelerde kötü bir görüntüyle karşılaşmamak için durumları belirsizliğini koruyan resimleri maddelerden çıkarmaya başlıyorum. Aşağıdaki mesaja da değişiklik özetlerinde yer alacak mesajla ulaşılabilecek.

Resimlerin maddelerden çıkarılma nedeni[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Bu resim, telif durumundaki belirsizlik çözülmediği için çok yakında silinecektir. Maddeden çıkarılmasının nedeni, silinmesinden sonra arkasında kötü bir görünüm bırakmamaktır. Lütfen resme uygun telif etiketi bulunmadan tekrar maddeye eklemeyiniz. Ücretsiz resim alternatifleri için Wikipedia Commons'ı deneyebilirsiniz. Detaylı bilgiyi yukarıda bulabilirsiniz.

İyi çalışmalar

Vito Genovese 01:19, 12 Eylül 2006 (UTC)

Az önce yaptığım değişiklikler[kaynağı değiştir]

Bu konuda detaylı bir açıklama yapacağım. Resimlerle ilgili arkadaşlar şu an muhtemelen ne yaptığımı merak ediyorlar görüyor iseler. Acilen bilgisayar başından kalkmam gerekiyor. Gece kaldığım yerden devam edip işi bitirecek ve detaylı bir açıklama yapacağım.

Vito Genovese 15:08, 6 Kasım 2009 (UTC)


Açıklama yapacağımı söylemiştim ama gecikti biraz. Şuraya yazdım genel hatları.

Vito Genovese 18:50, 7 Kasım 2009 (UTC)