Kategori tartışma:Bilgi kutusu şablonları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilgi kutusu ismi[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi'de kullanılan "bilgi kutusu" şablonlarını buradaki tartışmanın devamı olarak, hangisi standart olarak kullanılmalı:
  1. X bilgi kutusu
  2. Bilgi kutusu X
  3. X bilgikutusu

Şuanda bilgi kutularının %80'inde "X bilgi kutusu" kullanılıyor. Benim görüşüm tabiki "X bilgi kutusu". Fakat "X bilgikutusu" da olabilir. Bu tartışmayı bir karara bağlayalım? Kumul 12:57, 24 Ekim 2010 (UTC)

Ayrı yazılması uygun değil mi? Tamam İng.'de birleşik yazılmış ama bizde bilgikutusu diye bir terim yok :)--Rapsar 13:01, 24 Ekim 2010 (UTC)
  • Ben tamamen teknik olarak düşünüyorum. Botlar için mesela. Bota "bilgikutusu" nu aratmak "bilgi kutusu"nu aratmaktan daha kolay. Başka bir nedenim yok. Fakat tabi "bilgi kutusu"da olur :) Kumul 13:04, 24 Ekim 2010 (UTC)

Bence de X bilgi kutusu kullanılmalıdır. Türkçe'nin doğru kullanımı açısından da bu gerekli. Fakat X bilgikutusu da kullanılabilir; çünkü Türkçe kurallarına göre bir kelime eğer farklı anlamda kullanılıyor (kendine özgü bir işleve sahip bir şeyi anlatıyor) ise birleşik yazılabilir. Örn: Devetabanı, dilberdudağı v.b. Buradaki kullanım da aynı özelliği taşımaktadır; bilgi ve kutu kavramlarından bilgi anlamını korurken, kutu ise anlamını kaybetmiş ve farklı bir işlev kazanmış. Bu nedenle X bilgikutusu da kullanılabilir. Bir yanlışlık yoktur.--ÖzgüRFikiR 13:12, 24 Ekim 2010 (UTC)


X bilgi kutusu olabilir
çünkü bilgi kutularının %80'inde böyle kullanılıyor.
Bilgi kutusu X olabilir
çünkü örneğin burada Bilgi kutusu diye arattığımızda tüm bilgi kutusu şablonlarına ulaşabiliriz. Fakat "X bilgi kutusu" olursa bunu yapamayız. Yada arama çubuğuna "Şablon:Bilgi kutusu" yazdığımız anda tüm bilgi kutuları listelenecektir. Fakat tabi Türkçe'de Özne başta olması gerektiği için bu kullanım kurala uymuyor. Eğer bu olacaksa "Bilgikutusu X" şeklinde de olabilir. Bu kullanım tamamen rahat ve estetik bir kategorileme içindir. 1
X bilgikutusu olabilir
Yukarıda ÖzgüRFikiR gayet iyi açıklamış ve ayrıca şablon ismindeki "bilgi" ve "kutu" sözcüklerinin şablonun adıyla bağımsız olduğunu vurgulamak ve karışmasını önlemek için "X bilgikutusu" olabilir.

Ben 3 görüşü de savunuyorum. Karar herkezin. Kumul 13:30, 24 Ekim 2010 (UTC)

  • bilgikutusu diye birleşik bir kelime yoktur. bu ve bilgi kutusu x olayı, İngilizce vikiden zamanında birebir çeviri yapılması sonucu doğmuş hatalı kullanımlardır. X bilgi kutusu en doğrusu ve en uygunudur. -- hedda+gabler 20:02, 24 Ekim 2010 (UTC)
  • X bilgi kutusu bence de en uygunudur --Szoszvmesaj 21:05, 24 Ekim 2010 (UTC)
  • X bilgi kutusu olarak adlandırılmalarını ben de destekliyorum. — Pınar (mesaj) 07:44, 25 Ekim 2010 (UTC)
  • X bilgi kutusu olarak adlandırılması Türkçe kurallarına uyuyor. Tabii ki bu olmalı. Emperyan»»ileti 10:04, 26 Ekim 2010 (UTC)