Kate Clinton

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kate Clinton
Komedyen Kate Clinton, Out & Equal's Outies'e ev sahipliği yapıyor
Doğum9 Kasım 1947 (76 yaşında)
Buffalo, New York, ABD
EğitimLe Moyne College (BA)
Colgate University (MA)
MeslekAktivist ve yazar
Partner(ler)Urvashi Vaid (1988–2022)
Resmî siteResmi websitesi

Kate Clinton (d. 9 Kasım 1947),[1] gey/lezbiyen bakış açısına göre siyasi yorumlarda uzmanlaşmış Amerikalı komedyendir.

Hayatı ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Clinton, Buffalo, New York ABD'de doğdu.[2] New York eyaletinde geniş bir Katolik aile içerisinde büyüdü. New York, Syracuse'da küçük bir Cizvit liberal sanatlar koleji olan Le Moyne College'da eğitim gördü ve yüksek lisansını Hamilton Village'de yerleşik Colgate Üniversitesi'nden aldı. Clinton komedyen olmadan önce sekiz yıl kadar bir lisede İngilizce öğretmenliği yaptı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Clinton, 2006 Eşcinsel Oyunlarının açılış törenleri sırasında Soldier Field'da

Stand-up kariyerine 1981 yılında lezbiyenliği, Katolikliği ve günlük siyaseti şakalarında malzeme olarak kullanarak başladı. Clinton kendini "fümerist" veya feminist mizahçı olarak tanımlamaktadır.

Komedi gösterileri ve Lady Ha Ha, Climate Change, Correct Me If I'm Right, All Het Up ve Kate's Out Is In gibi tek kişilik kadın gösterilerinin yanı sıra, Don't Get Me Started; What the L ve I Told You So adlı üç kitap yazmıştır. 1997'de We're Funny That Way adlı komedi festivalinin açılışında sahne aldı ve 1998'de festivalin belgesel filminde rol aldı.[3]

Clinton'un Climate Change (İklim Değişikliği) gösterisi dahil sekiz CD'si ve iki DVD'si mevcuttur.

Aylık ulusal dergilerden The Progressive'de düzenli olarak köşe yazarlığı yapmaktadır ve ulusal eşcinsel haber dergisi The Advocate'de de bir dönem köşe yazarlığı yapmıştır. Blog yazıları The Huffington Post üzerinde bulunabilir. Televizyonda defalarca yer alan Kate Clinton ayrıca LGBT onur yürüyüşlerinin büyük mareşali olarak da görev yapmıştır. ABD'nin Afganistan'ı işgali başladığında CNN'de yarı zamanlı yorumcu olarak görev yapıyordu.

Clinton, Cyndi Lauper'in True Colors Tour 2008 konser turnesinde performans sergiledi. Ayrıca 2008'de "Hilarity Clinton" tek kişilik gösteri turuna çıktı.[4]

Clinton, Out & Equal İşyeri Ödülleri Yemeğinin düzenli sunucusudur ve Los Angeles'taki 2010 İşyeri Ödülleri Yemeğinde performans sergilemiştir.[5]

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Clinton, 1988'den Vaid'in 2022'deki ölümüne kadar ortağı Urvashi Vaid ile birlikte New York City ve Provincetown, Massachusetts'te yaşadı.[6] Vaid, National Gay and Lesbian Task Force'un İcra Direktörü olarak görev yaptı (1988-92) ve ardından aktivist ve yazar olarak çalıştı.

Kate Clinton'un 2006 turnesi onun profesyonel bir stand-up komedyeni olarak kariyerinin 25. yıldönümününe karşılık gelir. Clinton, sosyal adalet ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla yoğun bir şekilde çalışıyor ve NYC LGBT Merkezi (Yıllık Bahçe Partisi'nde), National Center for Lesbian Rights, ACLU ve Out & Equal gibi gruplar için büyük bağış toplama etkinliklerinde ve akşam yemeklerinde düzenli olarak sunuculuk yapıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "GLBTQ >> arts >> Clinton, Kate". 30 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2008. 
  2. ^ Belge, Kathy. "Famous Lesbians and Bisexual Women". 11 Ekim 2023 tarihinde [rb.gy/mskbh kaynağından] |url= değerini kontrol edin (yardım) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2010. She grew up Catholic... 
  3. ^ "Laughing out loud: Gay and lesbian comics go the extra comedic mile on TV special". The Gazette, February 9, 1999.
  4. ^ Clinton, Kate. "Kate Clinton". Huffington Post. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2023. 
  5. ^ "2007 Out & Equal Workplace Awards | Out & Equal Workplace Advocates". 23 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2010. 
  6. ^ Ring, Trudy (14 Mayıs 2022). "Urvashi Vaid, Legendary Activist for LGBTQ+ Civil Rights, Dies at 63". The Advocate. 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022.