Katar Turizm Otoritesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Katar Turizm Otoritesi
Emblem of Qatar.svg
Katar Amblemi
Genel bilgiler
Adres Katar Turizm Otoritesi, 24624 Lusail Expy, Doha, Katar
Websitesi visitqatar.qa

Katar Hükûmeti'nin bir kolu olan Katar Turizm Otoritesi (KTO)(Arapça: الهيئة العامة للسياحة, İngilizce: Qatar Tourism Authority), Katar'da turizmin geliştirilmesi ve tanıtımı ile ilgili kuralların, düzenlemelerin ve kanunların formülasyonundan ve idaresinden sorumlu en üst organıdır. Bu bakanlık, Katar'ın turizm endüstrisini genişletmek ve çeşitlendirmek ve turizmin gayri safi millî hasıladaki rolünü güçlendirmek adına ziyaretçiler için turistik mekanlar ve konaklama yerlerinden sorumludur.[1][2]

KTO’nun çalışmaları, Şubat 2014'te yayınlanarak sektörün gelecekteki gelişimi için bir plan hazırlayan,[3] Katar Ulusal Turizm Sektör Stratejisi 2030 (QNTSS) tarafından yönlendirilmektedir.[4]

Vize muafiyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri) vatandaşlarından Katar'a girmek için vize istenmemektedir.

Ziyaretçiler için Vizeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda listelenen 34 ülkenin vatandaşları önceden vize düzenlemelerine gerek duymamaktadır ve Katar'a vardıklarında vize muafiyeti hakkı elde edebilir. Muafiyet, işlem tarihinden itibaren 180 gün geçerlidir ve tek bir yolculuk veya birden çok yolculuk sırasında sahibine Katar'da 90 güne kadar zaman geçirme hakkı tanır.

1. Avusturya

2. Bahamalar

3. Belçika

4. Bulgaristan

5. Hırvatistan

6. Kıbrıs

7. Çek Cumhuriyeti

8. Danimarka

9. Estonya

10. Finlandiya

11. Fransa

12. Almanya

13. Yunanistan

14. Macaristan

15. İzlanda

16. İtalya

17. Letonya

18. Liechteinstein

19. Litvanya

20. Lüksemburg

21. Malezya

22. Malta

23. Hollanda

24. Norveç

25. Polonya

26. Portekiz

27. Romanya

28. Seyşeller

29. Slovakya

30. Slovenya

31. İspanya

32. İsveç

33. İsviçre

34. Türkiye

Aşağıda listelenen 46 ülkenin vatandaşları önceden vize düzenlemelerine gerek duymamaktadır ve Katar'a vardıklarında vize muafiyeti hakkı elde edebilir. Muafiyet, işlem tarihinden itibaren 30 gün süreyle geçerlidir ve tek bir yolculuk veya birden fazla yolculuk sırasında sahibine Katar'da 30 güne kadar zaman geçirme hakkı tanır. Bu muafiyet 30 gün daha uzatılabilir.

1. Andorra

2. Arjantin

3. Avustralya

4. Azerbaycan

5. Beyaz Rusya

6. Bolivya

7. Brezilya

8. Brunei

9. Kanada

10. Şili

11. Çin

12. Kolombia

13. Kosta Rika

14. Küba

15. Ekvador

16. Gürcistan

17. Guyana

18. Hong Kong

19. Hindistan

20. Endonezya

21. İrlanda

22. Japonya

23. Kazakistan

24. Lübnan

25. Makedonya

26. Maldivler

27. Meksika

28. Moldova

29. Monako

30. Yeni Zelanda

31. Panama

32. Paraguay

33. Peru

34. Rusya

35. San Marino

36. Singapur

37. Güney Afrika

38. Güney Kore

39. Surinam

40. Tayland

41. Ukrayna

42. Birleşik Krallık

43. Amerika Birleşik Devletleri

44. Uruguay

45. Vatikan Şehri

46. Venezuela

Katar Turist Vizesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Katar'a herhangi bir hava yolu şirketiyle seyahat eden ziyaretçiler Katar Turist Vizesi için çevrimiçi başvuruda bulunabilirler. Başvuru için ziyaretçilerin yapması gerekenler:

  • Çevrimiçi form doldurun
  • Gerekli belgeleri yükleyin (pasaport taramaları ve kişisel fotoğraflar dahil)
  • Hava yolu rezervasyon bilgileri sağlayın
  • Geçerli bir kredi kartı kullanarak çevrimiçi ödeme yapın

Qatar Airways ile Katar'a seyahat eden ziyaretçiler, aynı rezervasyondaki ve eşlik eden yolcular için Katar Turist Vizesi sürecine başvurabilirler.

Katar Transit Vize[değiştir | kaynağı değiştir]

Qatar Airways ile seyahat ederek Katar'dan transit geçiş yapan tüm devletlerden yolcular 96 saatlik Transit Vize’ye ücretsiz başvuruda bulunabilirler. Bununla birlikte, geçerli bazı şartlar ve koşullar vardır, bu nedenle vizeler sadece Katar İçişleri Bakanlığı takdiri ile verilmektedir.

KİK (Körfez İşbirliği Konseyi) Vatandaşlığı Ziyaret Vizesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinde yaşayan ve onaylanmış mesleklerde çalışanlar ve onlara eşlik edenler Katar'a vardıklarında KİK Vatandaşlığı Ziyaret Vizesi alabilirler. Kredi kartıyla ödenebilecek 100 QAR ücret karşılığı elde edilebilen bu tek giriş vizesi 30 gün geçerlidir ve üç ay daha yenilenebilir. Bu vize programından faydalanmak isteyen ziyaretçilerden Katar'a girdikten sonra mesleklerini gösteren resmi belgeleri sunmaları istenebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]