Katar-Somali ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Katar-Somali ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Qatar ve Somalia

Katar

Somali

Katar-Somali ilişkileri, Katar ve Somali arasındaki ikili ilişkilerdir. İki ülke 1970 yılında resmi ilişkiler kurdu ve her ikisi de Arap Birliği üyesidir.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

İki ülke 1970 yılında resmen diplomatik ilişkiler kurdu. Katar, Eylül 2000'de Cibuti'de düzenlenen Somali Ulusal Uzlaşma Konferansı'nın sonucunu destekledi ve memnuniyetle karşıladı. Ayrıca, Hartum ve Cibuti'de düzenlenen Somali'yi etkileyen siyasi ve güvenlik krizlerini sona erdirmek için düzenlenen uzlaşma konferanslarını destekledi.

Geliştirme işbirliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 2015'te Başbakan Omar Abdirashid Ali Sharmarke, Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır bin Halife el Tani ile görüşmelerde bulundu. Toplantıda, her iki bölge arasındaki yatırım, ticaret ve yönetişim bağlarının güçlendirilmesi ve kararlılık girişimlerinin vurgulanması üzerinde duruldu. Sivil havacılık ve eğitim sektörlerinde imzalanan bir işbirliği anlaşmasıyla imzaladı. Sharmarke'ye göre, anlaşma Somali'de devam etmekte olan yeniden yapılanma ve gelişme sürecini hızlandırmayı ve yerel iş yaratmayı desteklemeyi amaçlıyor. Anlaşmanın hükümleri arasında Qatar Airways'in Mogadişu'daki Aden Adde Uluslararası Havalimanı'na uçuş yapmaya başlaması planlanıyor.

Anlaşmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

1983 yılında Katar Devletinde Somali işçilerinin işe alınması ile ilgili bir iş sözleşmesi imzalandı.

Diplomatik misyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Federal Somali Cumhuriyeti, Doha'da bir büyükelçilik ile temsil edilmektedir. Diplomatik misyon, Büyükelçi Omar İdris'tir. Katar’ın ayrıca Mogadişu’da, Büyükelçi Hasan Bin Hamza Esed Muhammed'in önderliğinde bir elçilği bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]