İçeriğe atla

Karlovitz sayısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yanma süreçlerinde, Karlovitz sayısı, kimyasal zaman ölçeği ile Kolmogorov zaman ölçeğinin oranı olarak tanımlanır ve bu sayı, Béla Karlovitz'in adını taşır.[1][2][3] Bu oran şu şekilde ifade edilir:

.

Ön karışımlı türbülanslı yanma durumunda, kimyasal zaman ölçeği olarak tanımlanabilir. Burada ısıl yayınırlık ve laminer alev hızıdır. Alev kalınlığı ise ile verilir, bu durumda,

burada Kolmogorov ölçeğidir. Karlovitz sayısı, eğer Damköhler sayısı Kolmogorov ölçeği ile tanımlanmışsa, Damköhler sayısı ile şu şekilde ilişkilidir:

Eğer ise, ön karışımlı türbülanslı alev, kırışık alevcikler ve buruşmuş alevcikler kategorisine girer, aksi takdirde ince reaksiyon bölgesi veya kırılmış reaksiyon bölgesi alevleri kategorisine girer.

Klimov–Williams kriteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ön karışımlı türbülanslı yanma süreçlerinde, Klimov–Williams kriteri veya Klimov–Williams sınırı, A.M. Klimov[4][5] ve Forman A. Williams[6]'ın onuruna adlandırılmış olup, olduğu durumu ifade eder (bir Schmidt sayısı değeri bir olarak varsayıldığında). olduğunda, alev kalınlığı Kolmogorov ölçeğinden küçüktür ve bu nedenle yanma hızı türbülans alanından etkilenmez. Bu durumda yanma hızı, laminer alev hızı olarak verilir ve bu laminer alevcikler, türbülans yoğunluğuna bağlı olarak kırışık alevcikler veya buruşmuş alevcikler olarak adlandırılır. olduğunda ise, türbülans taşınımı alevin ön ısıtma bölgesine (ince reaksiyon bölgesi) veya hatta reaktif-difüzyon bölgesine (dağılmış alevler) nüfuz eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Peters, N. (2000). Turbulent combustion. Cambridge university press.
  2. ^ Libby, P. A., & Williams, F. A. (1980). Turbulent reacting flows. Turbulent reacting flows.
  3. ^ Williams, F. A. (2018). Combustion theory. CRC Press.
  4. ^ Klimov, A. M. (1963). Laminar flame in a turbulent flow. Zhur. Prikl. Mekh. Tekh. Fiz, 3, 4958.
  5. ^ Klimov, A. M. (1988). Laminar flame in a turbulent flow (No. FTD-ID (RS) T-0642-88). FOREIGN TECHNOLOGY DIV WRIGHT-PATTERSON AFB OH.
  6. ^ Williams, F. A. (1975). " A Review of Some Theoretical Considerations of Turbulent Flame Structure." in analytical Numerical Methods for Investigation of Flow Fields with Chemical Reactions, Especially Related Fields to Combustion. In AGARD Conference Proceedings, 1975 (Vol. 164).