Karbakol

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Karbakol, asetilkolin reseptörlerine bağlanan ve onları aktive eden parasempatomimetik bir ilaçtır. Ayrıca karbamilkolin olarak da bilinir ve Miostat markası altında satılır. Kolinerjik agonist olarak sınıflandırılır. Öncelikle glokom tedavisi gibi çeşitli oftalmik amaçlar için veya oftalmik cerrahi sırasında kullanılır. Genellikle oftalmik bir çözelti (yani göz damlası) olarak uygulanır.

Karbakol, yüksek dozda uygulanırsa (endüstriyel kazalardan ve nakliye kazalarından sonra meydana gelebilir) V serisi sinir ajanlarınınkilerle karşılaştırılabilir etkiler üretir ve bu nedenle insan sağlığı için bir risk oluşturur. ABD Acil Durum Planlaması ve Topluluk Bilme Hakkı Yasası'nın (42 U.S.C. 11002) Bölüm 302'de tanımlandığı şekilde Amerika Birleşik Devletleri'nde son derece tehlikeli bir madde olarak sınıflandırılmıştır ve önemli miktarlarda karbakol üreten, depolayan veya kullanan tesisler katı raporlama gerekliliklerine tabidir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "40 C.F.R.: Appendix A to Part 355—The List of Extremely Hazardous Substances and Their Threshold Planning Quantities" (PDF). Government Printing Office. 1 Temmuz 2008. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ekim 2011.