Karate Kid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Karate Kid
Karate kid film posteri
YönetmenJohn G. Avildsen
YapımcıJerry Weintraub
SenaristRobert Mark Kamen
OyuncularRalph Macchio
Noriyuki "Pat" Morita
Elisabeth Shue
MüzikBill Conti
Görüntü yönetmeniJames Crabe
KurguJohn G. Avildsen
Walt Mulconery
Bud S. Smith
DağıtıcıColumbia Pictures
Çıkış tarih(ler)iABD/Kanada
22 Haziran 1984
İngiltere
31 Ağustos 1984
Avustralya
27 Eylül 1984
Japonya
16 Şubat 1985
Süre126 dak.
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Hasılat$90,815,558 (ABD)[1]
Devam filmiThe Karate Kid II

Karate Kid, Ralph Macchio, Pat Morita ve Elisabeth Shue'nin oynadığı, John G. Avildsen'nin yönettiği ve Robert Mark Kamen tarafından yazılmış Karate Kid serilerinin 1984 yılı yapımı ilk filmidir. Yönetmen Avildsen'in 1976 yılı yapımı Rocky filminden ilham alıp bir kalıba koyduğu hikâyedir. Bu sürüm üzerine bir ticari başarı elde etti ve olumlu eleştiriler aldı. En İyi Yardımcı Aktör dalında Pat Morita'ya Akademi Ödülü adaylığı kazandırdı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Daniel ve ailesi, New Jersey'den Kaliforniya'ya taşınır. Annesi yeni bir iş bulduğu için çok mutludur ancak Daniel, yeni okulundaki zorbalarla sıkıntı yaşamaktadır. Çoğu aynı karate okuluna giden zorbalardan sıklıkla dayak yiyen Daniel, bir gün bahçesi ile ilgilenen yaşlı bir adama rastlar. Miyagi, bir düzine çocuğu döverek Daniel'i onların elinden kurtarır. Kendi başının çaresine bakabilmesi için ise ona karate öğretmeyi kabul eder. Fakat ustasının ona yaptırdığı şeyler karateden o kadar uzaktır ki, Daniel'in kafası karışmıştır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Karate Kid". Box Office Mojo. CBS. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2007. 
  2. ^ Bu karakter ünlü karate ustası Chojun Miyagi'den esinlenilmiştir İlgili haber 2 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 8 Ekim 2015 tarihinde erişilmiştir

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]