İçeriğe atla

Karacasu Etnografya Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Karacasu Etnoğrafya Müzesi

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Karacasu Etnografya Müzesi’nin, Karacasu İlçe Merkezinde bulunmaktadır. Müzenin Aphrodisias Müzesi Müdürlüğü ile bağlantılı olarak 2007’de açılışı yapılmıştır.[1]

Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzede ilçenin geçmiş tarihten bugüne kadar uzanan deri, sıcak demir, seramik ve diğer birçok el sanatları ile ilişkin etnografik eserleri gösterilmektedir. Müzede önemli olan şeylerden biri de mankenlerle canlandırma yapılmasıdır. Müze, ziyaret eden insanlar tarafından büyük ilgi toplamaktadır.

Müze binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzenin mülkiyetinin Karacasu Belediyesi’ne ait olduğu bilinmektedir. Müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kullanımına tahsis edilen 500 metrekarelik bir alanda yer almaktadır.[2] Müze binasının merkezde bulunması ziyaretçiler tarafından erişim kolaylığı sağlamaktadır.

Koleksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzedeki eserlerin bir kısmının Karacasu yöresinden derlenmiştir. Kalan koleksiyon ise farklı müzelerin katkılarıyla derlenen etnografik eserlerden oluşmaktadır. Müzede, Osmanlı döneminde yaşamış kişilerin mezar taşları bulunmaktadır. Dericilik, dokumacılık, çömlekçilik, demircilik gibi Aydın’ın ünlü kültürel ve tarihi değerlerinin ve el sanatları da müzede yer almakta. Ek olarak, el yapımı olan ve tarihte kullanılmış olan at, körük ve öküz sabanları, dokuma tezgahı, demir beşiklerin müzede bulunmakta. Bakır ve pirinçten yapılmış takılar, bağış toplama boyunluğu, kuyumcu terazisi şamdan, el yapımı ahşap dergâh tespihleri, bakır yemek takımları, el değirmenleri, orijinal devlet kaşe ve mühürleri, bindallı ve gelinlik müzede ziyaretçilere açık. El dokuması olan nakış işlemeli peşkirler, müzede bulunan değerli ve önemli eserlerden bazılarıdır.[3] Yine müzede bulunan 300 yıllık ve el yazması olan Kur’an-ı Kerim de ziyaretçiler tarafından rağbet görmektedir. Müzede 600’den fazla eserin sergilendiği bilinmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Karacasu Etnografya Müzesi". aydin.ktb.gov.tr. 31 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Karacasu Etnografya Müzesi". T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 2 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Karacasu Etnografya Müzesi". Türkiye Turizm Ansiklopedisi. 30 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024.