Kara kartal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kanat ucu dinlenme halindeyken kuyruğa ulaşır.

Kara kartal (Ictinaetus malaiensis) yırtıcı bir kuştur. Tüm kartallar gibi Accipitridae familyasında yer alır ve Ictinaetus cinsinin tek üyesidir. Tropikal ve subtropikal Güney ve Güneydoğu Asya'nın yanı sıra Güneydoğu Çin'in engebeli bölgelerindeki ormanların üzerinde uçarlar. Özellikle memelileri ve kuşları yuvalarında avlarlar. Geniş yayılımlı ve uzun birincil "parmakları", karakteristik silüetleri, yavaş uçuşları ve koyu tüyleriyle kontrast oluşturan sarı damar ve bacaklarıyla kolayca tanınırlar.

Tehditler ve hayatta kalma[değiştir | kaynağı değiştir]

Tehdit altında değildir ancak dağılımının geniş alanlarında nadirdir. Büyük ölçekli madencilik nedeniyle ormanlık alanların daralması, daha önceki menzilini de azalttı.

İnsanlarla ilişkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kartalın minimum çabayla uzun süre havada kalabilmesi nedeniyle Hindistan'ın Darjeeling bölgesindeki Lepcha halkı onu asla oturmayan bir kuş olarak tanımlarken, Soliga halkının adı (Kaana Kattale) onun siyah rengini ve göreceli olarak ormanlık alanlardaki varlığını hatırlatıyor.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Swann, H. Kirke (1924–1945). Alexander Wetmore (Ed.). A Monograph of the Birds of Prey (Order Accipitres), Part XI. Wheldon & Wesley, London. s. 93. 
  2. ^ Srinivas, Prashanth. "Soligas: the people of the forest". JLRExplore. 23 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018.