Kaptan Hatteras'ın Maceraları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaptan Hatteras'ın Maceraları
Voyages et aventures du capitaine Hatteras
YazarJules Verne
İllüstratörlerÉdouard Riou
Henri de Montaut
Ülke Fransa
DilFransızca
TürRoman
Yayım1866
YayımcıPierre-Jules Hetzel

Kaptan Hatteras'ın Maceraları, (Fransızca: Voyages et aventures du capitaine Hatteras) Fransız Yazar Jules Verne'in 1866 yılında yayımlanan romanı. Kuzey Kutbundaki İngiliz ve Buz Çölü adında iki bölümden oluşur.

Roman ilk kez 1864 yılında yayımlandı. 1866'daki kesin versiyon Voyages Extraordinaires serisine dahil edildi (Olağanüstü Maceralar). Serinin ilk kitabı olmasına rağmen, ikinci kitap olarak literatüre geçti. Verne'in 1863-65 yıllarındaki üç kitabı (Balonla Beş Hafta, Dünyanın Merkezine Yolculuk ve Ay'a Yolculuk) geriye dönük olarak diziye eklendi. Kaptan Hatteras, İngiliz kaşif John Franklin ile birçok benzerlik göstermektedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1861 yılında geçen roman, Kaptan John Hatteras'ın önderliğindeki hedefi Kuzey Kutbu olan İngiliz keşif seferini anlatmaktadır. Hatteras, kutup etrafındaki denizin donmadığına inanır ve saplantısının gereği oraya ulaşmaya çalışmaktadır. Mürettebat isyan eder bu da gemilerinin tahrip olmasına neden olur, ancak birkaç adamla birlikte Hatteras keşfe devam eder. " Yeni Amerika " adasının kıyısında, ABD'den önceki seferde kullanılan bir geminin kalıntılarını keşfeder. Doktor Clawbonny, 1740 yılında Rusya'da buzdan yapılmış, bir kış evi yapmaları gereken bir kar evi inşa etmek için inşa edilen gerçek Buz sarayının planını hatırlar. Gezginler adada kışın adada kalır ve esas olarak Doktor Clawbonny'nin (bir buz merceği ile ateş yakabilen, donmuş cıvadan mermi yapabilen ve kutup ayılarının saldırılarını uzaktan kontrol edilen siyah toz patlamaları ile püskürtebilen) yaratıcılığı nedeniyle hayatta kalırlar.

Kış bittiğinde deniz buzsuz hale gelir. Yolcular gemi enkazından bir tekne inşa ederler ve sefere devam ederler. Burada bir ada, aktif bir yanardağ keşfederler ve Hatteras'ın adını verirler. Zorlukla bir fiyort bulunur ve grup karaya çıkar. Üç saatlik tırmanıştan sonra yanardağın ağzına ulaşırlar. Direğin tam yeri kraterdedir ve Hatteras ona atlar. Romanın ilk versiyonunda, Hatteras kraterde yok olur.

Verne'in editörü Jules Hetzel, Verne'nin Hatteras'ın hayatta kalması için bölümü yeniden yazmasını önerdi veya zorunluluk yaptı. İkinci yazımda; Kaptan deneyimin yoğunluğu ile delirir ve İngiltere'ye döndükten sonra öyle kalır. Kuzey Kutbu mağarasında “ruhunu” kaybeden Hatteras asla başka bir kelime söylemez. Günlerinin geri kalanını, sadık köpeği Duke ile çevresindeki sokaklarda yürürken geçirir. Son satırda belirtildiği gibi "Kaptan Hatteras sonsuza kadar kuzeye doğru yürür".

Yeni Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaptan Hatteras'ın Yeni Amerika yolculuğunun haritası

Yeni Amerika, Kaptan John Hatteras ve ekibi tarafından keşfedilen Ellesmere Adası'nın kuzeyine doğru uzanan büyük bir Arktik adasına verilen addır. Yeni Amerika'nın özellikleri Victoria Körfezi, Cape Washington Johnson Adası, Bell Dağ ve Fort Providence ve kuzey noktasında (dahil 87°5′K 118°35′B / 87.083°K 118.583°B / 87.083; -118.583), Altamont Harbor'a benzerdir.

Verne'nin yaratıcılığı eserlerinin çoğunda olduğu gibi, Arktik coğrafyanın bilimsel bilgilerine dayanıyordu ve gelecekteki keşifleri önceden haber verdi. Ellesmere Adası, 1852'de Edward Inglefield tarafından yeniden keşfedilmiş ve adlandırılmış ve daha sonra 1860 ya da 1861'de Isaac Israel Hayes tarafından araştırılmıştır. Romanın yayınlanmasından kırk yıl sonra, 1906'da Robert Peary, Crocker Land'i 83 ° N civarında keşfettiğini iddia etti ve 1909'da Frederick Cook, her ikisi de Verne'nin Yeni Amerika'sının işgal ettiği yerlerde Bradley Land'i 85 ° N'de gördü. Cook'un rota seçimi esasında Verne'den ilham almış olabilir.[1]

Arazi, ilk kez karaya ayak basan Amerikalı bir kaşif olan Kaptan Altamont tarafından adlandırılmıştır. Romanda, Yeni Amerika'nın ABD tarafından bölgesel bir hak talebi olup olmadığı belirsizdir. William Butcher'ın belirttiği gibi, Verne, ABD'nin Kürk Ülkesinde Alaska'nın satın alınması hakkında yazdığı ve Lincoln Adası'nın Esrarlı Ada'da bir ABD mülkiyeti olarak önerildiği için bu şaşırtıcı olmayacaktır.[2] Aslında, silinmiş bir bölüm olan " John Bull ve Jonathan " Hatteras ve Altamont'un kendi ülkeleri için toprak talebinde bulunma ayrıcalığı için düello yaptılar.[3]

Uyarlama[değiştir | kaynağı değiştir]

1912'de Georges Méliès tarafından Kuzey Kutbunun Keşfi adıyla filme uyarlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Osczevski (2003). "Frederick Cook and the Forgotten Pole" (PDF). Arctic. 56 (2): 207-217. 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 
  2. ^ The Extraordinary Journeys: The Adventures of Captain Hatteras. Oxford University Press. 2005. s. 338. ISBN 978-0-19-280465-5. [A]lthough the name is invented, and may not be a national claim, it points to American expansionism. 
  3. ^ Jules Verne: The Definitive Biography. Thunder's Mouth Press. 2006. ss. 156-157. ISBN 978-1-56025-854-4.