Kanō Tan'yū

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kanō Tan'yū
Kanō Tan'yū
Doğum4 Mart 1602(1602-03-04)
Ölüm4 Kasım 1674 (72 yaşında)
MeslekRessam

Kanō Tan'yū (Japonca狩野 探幽; 4 Mart 1602-4 Kasım 1674), Edo döneminde yaşamış bir Japon ressamdı. Kanō Takanobu'nun oğlu ve Kanō Eitoku'nun torunu olup ünlü Kanō okulundan gelmekteydi.

1617'de Tan'yū, Tokugawa şogunluğu tarafından şogunluğun ilk resmi ressamı olarak atandı.[1] İlerleyen yıllarda kendisine birçok prestijli komisyon verildi. 1620'ler ve 1630'lar boyunca Edo Kalesi, Nijō Kalesi, Osaka Kalesi, Nagoya Kalesi ve Nikkō Tōshō-gū için bir dizi büyük ölçekli eser yarattı.

Çeşitli resim stillerinde üretken olan Tan'yū'nun en ünlü eserleri, muhtemelen bu büyük ölçekli komisyonlar için ürettiği eserlerdir. Bunlar, kaplanlar, kuşlar ve bitkiler gibi doğal konuları parlak renklerle ve yoğun altın varak kullanımıyla betimleyen Momoyama stilinin başlıca örnekleri olan ekranlar ve panellerdir. Genellikle bulutları, suyu veya diğer arka plan unsurlarını temsil etmek için kullanılan altın, içeride ne kadar az ışığın mevcut olduğunu yansıtarak bir kalenin karanlık odalarını aydınlatırdı.

Bununla birlikte Tan'yū, Muromachi döneminin prototipik stiline dayanan lavi boyamada, Tosa okulununkine benzer bir tarzda yamato-e kompozisyonlarında ve Çin stili parşömenlerde de başarıldı. En ünlü yamato-e eseri, ilk Tokugawa şogunu ve Japonya tarihinin önemli figürlerinden biri olan Tokugawa Ieyasu'nun yaşamını betimleyen bir anlatı el kaydırmasıdır. Bu komisyondan sonra, 1640'ta sanatçı, Tan'yū'nun "sanatçı adını" ilk kez aldı.

Tan'yū, kendi başına oldukça onurlu ve saygın bir ressam olmasının yanı sıra, Çin resimlerinin bir koleksiyoncusu ve uzmanı olarak biliniyordu. Stüdyosundan geçen, doğrulama için kendisine getirilen birçok resmin eskizlerini yaptı ve kayıtlarını tuttu.

Kanō Tan'yū, 1674'te 72 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Portrait of Kanô Tan'yû". e-museum: National Treasures and Important Cultural Properties of National Museums, Japan. 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2022. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kaputa, Catherine (1985). "Kanō Tan'yū." Kodansha Encyclopedia of Japan, Tokyo: Kodansha Ltd.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]