Kanser immünoterapisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kanser immünoterapisi
Uzmanlıkİmmüno-onkoloji

Kanser immünoterapisi (bazen immüno-onkoloji olarak da adlandırılır), bağışıklık sisteminin hastalıkla savaşmak için doğal yeteneğini geliştirerek kanseri tedavi etmek için bağışıklık sisteminin uyarılmasıdır. Kanser immünolojisinin temel araştırmalarının bir uygulaması ve onkolojinin büyüyen bir alt uzmanlık alanıdır.

Kanser immünoterapisi, kanser hücrelerinin genellikle tümör antijenlerine, yüzeylerinde antikor proteinlerine veya T-hücresi reseptörlerine bağlanabilen ve bir bağışıklık sistemi tepkisini tetikleyen moleküllere sahip olduğu gerçeğinden yararlanır. Tümör antijenleri genellikle proteinler veya diğer makromoleküllerdir (örneğin karbonhidratlar). Normal antikorlar harici patojenlere bağlanır, ancak modifiye edilmiş immünoterapi antikorları, bağışıklık sisteminin inhibe etmesi veya öldürmesi için kanser hücrelerini işaretleyen ve tanımlayan tümör antijenlerine bağlanır. Kanser immünoterapisinin klinik başarısı farklı kanser türleri arasında oldukça değişkendir; örneğin, mide kanserinin belirli alt türleri yaklaşıma iyi tepki verirken, immünoterapi diğer alt türler için etkili değildir.[1]

2018 yılında Amerikalı immünolog James P. Allison ve Japon immünolog Tasuku Honjo, negatif bağışıklık düzenlemesinin engellenmesi yoluyla kanser tedavisini keşfettikleri için Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldılar.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kodach LL, Peppelenbosch MP (August 2021). "Targeting the Myeloid-Derived Suppressor Cell Compartment for Inducing Responsiveness to Immune Checkpoint Blockade Is Best Limited to Specific Subtypes of Gastric Cancers". Gastroenterology. 161 (2): 727. doi:10.1053/j.gastro.2021.03.047. PMID 33798523. 
  2. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2018". NobelPrize.org (İngilizce). 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2019.