Kanonik saatler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hristiyanlıkta kanonik saatler, günün düzenli aralıklarla sabit namaz vakitlerine göre bölünmesini ifade eder. Aslında Hristiyan dualarının bir bölümünü veya bu dualardan oluşan seçmeleri içeren bir saat kitabı, yani bir katolik dua kitabıdır.[1][2]

Katolik Kilisesi'nin Roma Ayini'nde, kanonik saatlere officium da denir, çünkü Kilisenin officium divinum ("ilahî hizmet" veyahut "ilahî vazife) ve opus Dei (Tanrı'nın işi) olarak da bilinen resmî dualarına/ibadetlerine de atıfta bulunur. Roma Ayini'nde bu saatlere resmî olarak Saatlerin Litürjisi (Latince: liturgia horarum) veya ilahi görev denir.

Lütercilik'te ve Anglikanizm'de, bunlar Kilise'nin diğer görevlerinden (mesela ayinlerin yönetimi) ayırt edilebilmeleri için genellikle günlük görev veya ilahi görev olarak nitelendirilirler.[3]

Doğu Ortodoks ve Bizans Katolik Kiliselerinde kanonik saatlere ilahi ayinler olarak da atıfta bulunulabilirken saatler kitabına ise horologion (Yunanca: Ωρολόγιον) denir. Yerel âdetlere nazaran tatbiklerdeki çok sayıda az farklılıklara karşın, Bizans Ayin manastırları arasında genel düzen aynıdır. Her ne kadar cemaatlerdeki ve katedrallerdeki gelenekler bölgeden bölgeye daha çok değişiklik gösterse bile.

Oryantal Ortodoks Kiliseleri, Doğu Süryani Kilisesi ve bunların Doğu Katolik ve Doğu Lüteryen mükâfilerindeki kullanımlar ve tatbikler tamamen birbirinden ve diğer ayinlerden farklıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "breviary" (İngilizce). Merriam-Webster. 23 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. : a book of the prayers, hymns, psalms, and readings for the canonical hours 
  2. ^ John Harthan "The Book of Hours: With a Historical Survey and Commentary by John Harthan.: New York: Crowell, 1977.
  3. ^ "Evening Prayer in Advent" (İngilizce). Austin: First English Lutheran Church. 2021. 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. Evening Prayer, or Vespers, is an ancient form of daily prayer and is part of the historic Liturgy of the Hours, or Divine Office.