İçeriğe atla

Kanlı Ayakkabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kanlı Ayakkabı (film) sayfasından yönlendirildi)
Kanlı Ayakkabılar
Bunhongsin (İngilizce The Red Shoes)
Film Afişi
YönetmenYong-gyun Kim
SenaristHans Christian Andersen,
Yong-gyun Kim,
Ma Sang-Ryeol
OyuncularHye-su Kim,
Seong-su Kim,
Yeon-ah Park,
Su-hee Go,
Eol Lee
CinsiSinema filmi
TürüKorku
RenkRenkli
Yapım yılı2005
Çıkış tarih(ler)i30 Aralık 2005 (Türkiye'de yayınlandığı tarih)
Süre103 dakika
DilKorece

Kanlı Ayakkabı (orijinal adı: Bunhongsin), yönetmenliğini Yong Gyun Kim'in yaptığı 2005 Güney Kore yapımı, korku-gerilim filmidir.

  • Filmin Sloganı: Kadın kıskançlığı öldürür mü?

Genelde Uzakdoğu sinemasında korku en önemli motiflerden biridir. Diğeri hayalet imgesidir. Güney Koreli yönetmen Yong-gyung Kim'in "Bunhongsin-Kanlı Ayakkabı" filminde de korku ve hayaletler ön plana çıkmaktadır. Genç kadın Su-jae, kendinden epey yaşlı bir adamla evlidir. İlkokula giden Tae-soo adında küçük bir kızları da vardır. Dışarıdan bakınca sıcak ve mutlu bir yuva. Ama adam, karısı Su-jae'yi bir bakıma aşağılamaktadır.Su-jae'nin pişirdiği yemekleri bile beğenmiyordur. Adam, Su-jae'nin ayakkabı takıntısı yüzünden kızlarına kötü örnek olduğunu yüzüne vurmaktadır. Ama, buraya gelmeden önce filmin ürkütücü girişine değinmeli. Ön jenerikte beyaz harfler kan kırmızısına dönüştükten sonra kamera perdeye alabildiğine şehirden görüntüler yansıtır. Fonda da kilise müziği duyulur. Kamera, ıssız metroya gider. Liseli bir genç kız arkadaşını beklerken, bir çift kırmızı kadın ayakkabısı görür. Cazibesine kapıldığı ayakkabıyı hemen giyer ve arkadaşı Yoom belirir yanında. Yoom, olağanüstü çekiciliği olan ayakkabıyı zorla alır ve korkunç trajedisini yaşar hemen. Bu giriş bölümü bittikten sonra dans yapan bir genç kız yansır perdeye ve böylece hikâye de başlar.

Yönetmen Kim, filminin akışında boşluklar bırakarak seyirciyi sürekli bir tedirginlik duygusunun içerisinde dolaştırıyordur. Kocasından boşandığını söyleyen Su-jae, kızı Tae-soo'yla beraber metroya yakın yeni bir eve taşınıyordur. Su-jae diş muayenehanesini de restore ettiriyor. İç mimar Cho İn-chul da Su-jae'nin muayenehanesini dekore ediyordur. İkisi böylece tanışıyorlar ve aralarında bir çekim de başlıyor. Cho, sevgilisinden ayrılmış ve kalbi kırıktır.

Ayakkabının ölümleri...

Su-jae, metroda önceden bilinen kırmızı ayakkabıları görür ve alır eve getirir. Su-jae'nin küçük kızı Tae-soo da kırmızı ayakkabılara tutuluyor. Anne-kız arasında çatışma da yaşanıyor ayakkabı için. Filmin derinliklerinde ayakkabının sırları da ortaya çıkıyor. 1948 yılında bir tiyatroda yaşanan ayakkabının yaşattığı şiddet bir trajediden geliyordur. O dönemlerde, tiyatroda ayakkabıyı giyen genç kız, hem daha iyi dans yapıyor hem de yakışıklı bir erkekle aşk yaşıyor. Ama erkek evli. Adamın karısı, kıskanç ve ihtiras dolu. Kocasını elinden alan genç kızdan hem ayakkabıyı zorla alıyor hem de genç kızı öldürüyor kadın. Ama, kendi trajedisinden de kurtulamıyor kadın. Ayakkabı, kendisini zorla elde edenlere hem kabuslar yaşatıyor hem de vahşice öldürüyor. Su-jae'nin şişmanca meslektaşı Mi-hee de benzer trajedilerden birini yaşıyordure.

Yönetmen, kadın ruhunun içine girerek, kadın kıskançlığı ve ihtirasları üzerinde psikolojik anlamda yoğunlaşıyor. Buradan insanı ürküten ve kısa da olsa kadınlara karşı küçük bir korku yaşatıyor. Jae-su da ayakkabının gizemi kadar gizem taşıyor hikâyede. Filmi seyrederken Su-jae'den bir ara gerçekten ürküyorsunuz. O, kocasından boşanmış mı, yoksa vahşice öldürmüş mü, hep ikilemde kalıyorsunuz finale kadar.

Müzikler, filmin ruhuyla buluşurken, görüntüler de alabildiğine dingin. Sakin kamera, iç ve dış mekanların atmosferinde bir hayalet gibi dolaşıyor. Bu kamera bile insana tedirginlik veriyor filmde. "Kanlı Ayakkabı", türünün iyi bir örneği.

Aktör/Aktris Rol
Kim Hye-su Sun-jae
Kim Seong-su In-cheol
Park Yeon-ah Tae-su
Go Su-hee Kim Mi-hee, Sun-jae'nin arkadaşı
Eol Lee Sung-joon, Sun-jae'nin eski kocası

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]