Kanije Kuşatması (1664)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kanije Kuşatması, Miklós Zrínyi tarafından Osmanlı kalesi Kanije'yi ele geçirmek için gerçekleştirilen başarısız bir askeri operasyondu. Macar - Avusturya - Alman ordusu, Türk takviye kuvvetlerinin geldiğini duyunca bir ay süren kuşatmanın ardından geri çekilmek zorunda kaldı.

Kuşatma[değiştir | kaynağı değiştir]

Miklós Zrínyi, Hırvatistan banı.

Zrinyi, Mart ayı başlarında Kanizsa kuşatmasına başlamayı planladı, ancak birliklerin hazırlıklarının yavaş olması nedeniyle kuşatma Nisan ayına ertelenmek zorunda kaldı. Zrínyi yaklaşık 20.000 asker topladı. Türkler bu planı öğrenerek Zrinyi'ye bir müfreze gönderdiler ancak müfreze yenilgiye uğradı. Zrinyi, Kanije'deki durumu İmparator I. Leopold'a bildirdi ve kuşatmanın 8 Nisan'da yapılması planlandı, ancak Alman birlikleri nedeniyle ay sonuna kadar başlayamadı.[1]

30 Nisan'da toplar kaleyi bombalamaya başladı ancak bir ay süren topçu ateşine rağmen surlarda saldırıya uygun bir gedik açılamadı. 4 Mayıs'ta Graz'dan daha fazla top geldi. Savunmacılar kaleden dışarı çıkarak 50 askeri öldürdüler ve dolgu yolları tahrip ettiler.

Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa'nın yaklaşmakta olduğunu duyan Zrínyi, kuşatmayı hızlandırmaya çalıştı ve yardım talep etmek için Viyana'ya elçi gönderdi. 19 Mayıs'ta savunmacılar güçlü bir saldırı gerçekleştirdi. Zrínyi, bu saldırıda neredeyse ölüyordu, birkaç dakikalığına bilincini kaybetti.[1]

Kanije Kuşatması

Bavyeralılar 23 Mayıs'ta geldiler. 26 Mayıs'ta Strozzi, Osmanlı ordusunun hareketini izlemek için 3.000 kişilik bir keşif müfrezesi gönderdi.[1] Ertesi akşam yaklaşık 60.000 askerin bulunduğu Türk birliklerinin Kanije'ye yaklaştığı bildirildi.

31 Mayıs sabahı Hristiyan liderler ne yapılacağına karar vermek için bir savaş konseyi topladılar. Zrínyi savaşa devam etmeyi ve yaklaşan düşmanla yüzleşmeyi düşünüyordu, ancak imparatorluk liderleri, savunucuların da kaleden çıkması durumunda iki ateş arasında kalacaklarından korkuyorlardı. Bu nedenle çekilme kararı aldılar. 2 Haziran sabahı erken saatlerde ordu aceleyle kalenin etrafındaki alanı terk etti ve Zerinvar'a doğru çekildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Szilágyi: A Magyar Nemzet Története - V. fejezet Az 1664-iki hadjárat". 21 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)