Kameralı Adam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
01.56, 14 Ağustos 2016 tarihinde Pragdon (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17475850 numaralı sürüm (Düzeltme AWB ile)
Kameralı Adam "The Man With The Movie Camera"
Человек с киноаппаратом
Dosya:Man with a movie camera.jpg
Filmin afişi
YönetmenDziga Vertov
SenaristDziga Vertov
Görüntü yönetmeniMikhail Kaufman
Yapım yılı1929, Sovyetler Birliği
Çıkış tarih(ler)i8 Ocak, 1929
Süre80 dk/68 dk

Kameralı adam (Rusça: Человек с киноаппаратом, Chelovek s kino-apparatom; Ukraynaca: Людина з кіноапаратом, Liudyna z kinoaparatom), Sovyet yönetmen Dziga Vertov'un yazıp yönettiği, emekleme sürecindeki sosyalist bir ülkenin ve orada yaşayan insanların anlatıldığı 1929 yapımı belgesel film. Gündelik yaşamı herhangi bir oyuncu, dekor, ya da kurmaca olmadan kendi akışı içinde anlatmaya çalışan film şehirleşme, makineleşme, insan ve makinenin eşgüdümlü uyumu üzerine odaklanmıştır. Sinema'nın "gerçeğin düzenlenmiş hali" olması gerektiğini savunan Vertov filmlerdeki kurmacanın bir afyon olduğunu savunur. Bu kurmacalar seyirciyi sarhoş eder, böylece daha sonra bilinçsiz seyirciye çarpıtılmış gerçekleri kabul ettirmek kolaylaşmaktadır. Bu nedenden ötürü Kameralı Adam filmi, sinemada gerçeğin olduğu gibi çarpıtılmadan yansıtılması bakımından önemli bir yer tutar.

Film gün doğumundan gün batımına kadar bir Sovyet kentinden manzaralar sunuyor. Şafak henüz sökmemiştir, sokaklar bomboştur, banklarda uyuyan evsizler günün henüz başlamadığını ifade eder adeta. Hemen ardından insan kalabalıkları şehir meydanına doluşur otobüsler ve tramvaylar alabildiğine kalabalıktır şehir uyanmıştır ve yeni bir iş günü daha başlamıştır. İş makineleri, fabrika ve madenlerde çalışan insanlar, dikiş diken kadınlar tek bir vücut olup yeni bir ülke yaratma çabası içinde görülmektedir. En dikkat çekici özellik ise teknolojik devrimin makine ve insanlar üzerindeki dramatik etkisi. İnsan eliyle üretilen makineler yine aynı insanın eliyle başka bir şey üretmek için kullanılıyor ve ortak bir paydada buluşuyor.

Çalışan işçi sınıfının sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verecek lokalleri, barları, halk plajlarını, sosyalizmin ruhunu güçlendiren kolektivist sporları (sırıkla atlama, gülle atma, atletizm) gösteren film sosyalist gerçekliğe dayanmıştır. Filmin bir amacıda sinemanın olanaklarını halka tanıtmaya çalışmaktır.

Dış bağlantılar