Kalmukya bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kalmukya
Ayrıntılar
Kabul tarihi30 Haziran 1993
Oran1:2
TasarımOrtasında lotus çiçeği içeren gök mavisi bir daire bulunan sarı alan
TasarlayanBata Erdniev
Kalmukya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Kalmukya ÖSSC bayrağı
Ayrıntılar
Kabul tarihi29 Temmuz 1958
Oran1:2
TasarımÇekiç ve orağın altında Rusça ve Kalmukça dillerinde yazılmış "Kalmukya ÖSSC" ile Rusya SFSC bayrağının varyantı.

Kalmukya bayrağı, ortasında lotus çiçeği içeren gök mavisi bir daire bulunan sarı bir alandan oluşur. Sarı, güneşi, halkı ve ulusun dini inancını temsil eder. Mavi; gökyüzünü, sonsuzluğu ve kararlılığı temsil eder. Lotus, saflığın, ruhsal yeniden doğuşun ve mutluluğun sembolüdür. Beş üst yaprağı kıtaları temsil eder ve alttaki dört yaprak dünyanın dörtte birini temsil eder. Birlikte, Kalmukların dostluk içinde yaşama ve dünyanın tüm uluslarıyla işbirliği yapma iradesini sembolize ederler.[1]

Sovyet sonrası Kalmukya'nın ilk bayrağı (1992-1993) 30 Ekim 1992 tarihli kanunla kabul edildi. (Kaynak: Kalmukya Cumhuriyeti Hükûmeti)

Madde 158: Kalmukya Cumhuriyeti ulusal bayrağı — Khalmg Tangch, üç yatay çizgiden oluşan bir tane dikdörtgen paneldir: üstteki gök mavisi, ortadaki altın sarısı ve alttaki kırmızıdır. Altın sarısı şeridin ortasında, bayrak genişliğinin 1/4'ine eşit çapa sahip bir daire içinde, iki dalgalı çizgi üzerinde ateş alevi şeklinde bir işaret bulunur. İşaret ve çevresi kırmızıdır. Açık mavi ve kırmızı şeritlerin genişliğinin altın sarısı şeridin genişliğine oranı 1:2'dir. Bayrağın genişliğinin bayrağın uzunluğuna oranı 1:2'dir.

Tarihi bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kalmykia (Russia)". Flags of the World. 24 Şubat 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Kalmykia in the Soviet Union, 1917-1942,1958-1992". Flags of the World. 27 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi.