Kalindula

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kalindula, güney-orta Afrika'da bir popüler müzik tarzına adını veren bir tür bas gitarıdır. Geçmişi 20. yüzyılın sonlarına dayanır ve özellikle Zambiya'da popülerdir; ayrıca Malavi ve Zimbabve'de de bulunur. Bazıları onun Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ortaya çıktığını iddia eder, ancak bunu tam olarak destekleyecek kanıt bulunmamaktadır. 20. yüzyıl popüler müziği özelliklerini ritmik ve metrik unsurlarla birleştirir.

Kalindula müzik tarzı, hızlı tempolu bir ritme sahiptir ve kalindula bas gitarına ek olarak, yerel olarak "bahn-jo" olarak telaffuz edilen el yapımı banjo adı verilen bir veya daha fazla gitarı içerir. Bazı kalindula grupları ev yapımı davul setleri de kullanır. Kent bölgelerindeki kalindula grupları genellikle ansamblolarına elektrikli gitarlar, elektrikli bas ve modern davul setleri de dahil eder.

Zambiya'nın Güney Eyaleti'nde, kalindula grupları, Chikuni Radyo istasyonu tarafından desteklenen yıllık Tonga Müzik Festivali'ne katılmak için yarışırlar. Kazanan gruplara radyo istasyonu tarafından kayıt sözleşmeleri teklif edilir ve kasetleri eyalet genelindeki pazarlarda satılır. Güney Eyaleti'nde mevcut favoriler arasında Green Mamba ve Mashombe Blue Jeans bulunmaktadır. 2005 Ngoma Müzik Ödülü'nün sahibi Amayenge, bir başka tanınmış ve köklü bir grup olan Distro Kuomboka ile birlikte 'En İyi Grup' birçok bölgesel ve ulusal ödülün sahibi olarak Copperbelt'deki Kalindula sahnesini birlikte domine ederler.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]