Kalem çevirme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kalem çevirme

Kalem çevirme (İngilizce: "Pen spinning") bir yazı aracının ellerle ustaca manipüle edilmesi içeren bir nesne manipülasyonu veya hokkabazlık türüdür. Genellikle kişisel eğlence için yapıldığı düşünülse de (okul veya ofis ortamlarında), bazı zamanlar çok ciddi uluslararası yarışmalar ve toplantılar düzenlenmektedir. Kalem çevirme, çevrimiçi video paylaşımı ve forumlar aracılığıyla hızla uluslararası popülerlik kazanmıştır. Kalem çeviren kişilere "spinner" denir. Kalem çevirmenin Kökenleri tamamen bilinmese de Japonya’da öğrenciler arasında çok popülerdir. Hobi, 1970'lere hatta muhtemelen daha eski zamanlara dayanıyor.

İlk zamanlarının aksine, topluluklar daha sonra birbiri ile rekabet ederek bunu spor haline getirdiler. Ayrıca, estetik planlama yapıldığında, bu bir sanat formuna dönüşebilir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalem çevirmenin en eski tarihi II. Dünya Savaşı’ndan önceye dayandığı söylense de yazılı bir kanıt olmadığı için bu iddiaları doğrulamayı zorlaştırır ama thumbaround, sonic ve pass gibi bazı hareketlerin uzun süredir bilindiğini söylemek yanlış olmaz. Kalem çevirenler arasında iletişim kolay olmadığı için kalem çevirmenin gelişimi internetin gelişimine kadar durdu. Japonya’da Hideaki Kondo 1997’de ilk kalem çevirme web sitesini oluşturdu.[1][2] Kondoh 1980’lerde kalem çevirmeye başladı ve 1998’de 24 hareket derledi[3], çoğunu başka insanlardan öğrendikten sonra geliştirdi.[4]

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise, Fernando Kuo, daha çok internetteki kullanıcı adı “Kam” ile tanınır. Kalem çevirmeyi geliştirmek ve daha çok insana ulaşabilmek için Kondoh’un web sitesini ilham aldı.[5] Kam 1993 yılında kalem çevirmeye başlamıştı,[6] Ocak 2000’de Pentrix web sitesini kurdu. Web sitesi ve forumunun popülerliği artıkça ve site yeterli güce sahip olmadığı için Kam Pentrix kapattı ve verileri yeni bir web siteye (o da kapanacak) 19 Ocak 2004’te açılan Universal Pen Spinning Board (UPSB)’ye aktardı.[7][8] UPSB İngilizce konuşulan ilk forum olduğu için dünyanın dört bir yanındaki kalem çeviricilerin iletişim kurmasına olanak tanıdı. UPSB yönetimi forumlara olan ilginin azalması ve maliyetlerin karşılanamaması nedeni ile 1 Ekim 2018’de süresiz olarak kapatıldı.[9][10]

2000'li yılların başından bu yana, YouTube gibi video barındırma web siteleri ve çeşitli ülkelerden giderek artan sayıda diğer internet forumları, videoları paylaşmak ve topluluğu merkezileştirmek için kullanıldı ve bu da kalem çevirmenin popülaritesinin artmasına katkıda bulundu. 2007 yılında, Dünya Turnuvası ilk küresel kalem çevirme yarışması oldu ve dünyanın dört bir yanındaki topluluklardan kalem çevirenler katılabildi.

Topluluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde kalem çevirme topluluk forumları olsa da, forumlara olan ilginin düşmesi nedeni ile aktif kullanıcı sayısı düşüktür, bu yüzden topluluklar Twitter, YouTube veya Reddit gibi platformlarda paylaşım yapmaktadır. Ayrıca aktif iletişim için günümüz toplulukları Discord sunucularına taşındılar. Topluluklar daha kolay iletişim için ülke veya dil gibi özellikler üzerinde yoğunlaşabilir. Zamanla kullanıcılar farklı topluluklara geçebilir. Topluluklar çoğunlukla bağımsız işletilirken, zaman zaman uluslararası etkinliklerde işbirlikleri veya iletişimler sağlanmaktadır.

TPC (Turkish Penspinning Community)[değiştir | kaynağı değiştir]

Airspin (Turkish Style)

Türkiye’deki kalem çevirenleri bir araya toplamak için 2007 yılında Ali Çetin tarafından kuruldu.[11] Günümüzde topluluk dağılmıştır.

Topluluk Türkiye'de sık yapılan Airspin (half faked gunman olarak da bilinir) hareketini “Turkish Style” olarak adlandırdı. (Uluslararası topluluklarda bilinmemektedir.)

Dünyadaki topluluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Amerika bölgesindeki topluluklar

  • Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri (Spindy's, fenspinner ve pen spinning / Global-İngilizce)
  • Kanada Kanada (QPSB - Quebec Pen Spinning Board)

Avrupa bölgesindeki topluluklar

  • Fransa Fransa (FPSB - French Pen Spinning Board)
  • Almanya Almanya (GPC - German Pen Spinning Community)
  • İspanya İspanya (SPSC - Spanish Pen Spinning Community (İspanyolca konuşan ülkeler))
  • Polonya Polonya (PPP - Portal Polskich PenSpinnerow)
  • Birleşik Krallık Birleşik Krallık (PSUK – Pen Spin UK)
  • Belçika Belçika (BPSC - Belgium Pen Spinning Community)
  • İsveç İsveç (SweSpin)
  • İsviçre İsviçre (SPC - Swiss Penspinning Community)
  • Lihtenştayn Lihtenştayn (LPSA)
  • Hollanda Hollanda (NLPSC - Netherlands Pen Spinning Community)
  • İtalya İtalya (ITPSB - Italian Pen Spinning Board)

Asya bölgesindeki topluluklar

  • Tayvan Tayvan (TWPS - Taiwanese Pen Spinning Forum)
  • Hong Kong Hong Kong (HKPSA - Hong Kong Pen Spinning Association)
  • Çin Çin (PSH - Pserhome)
  • Japonya Japonya (JEB - JaPen Board)
  • Güney Kore Güney Kore (Pendolsa, KIPS)
  • Türkiye Türkiye (TPC - Turkish Penspinning Community, Mikro'dan Mikro'ya)
  • Tayland Tayland (THPSC - ThaiSpinner)
  • Vietnam Vietnam (VNPSC - Vietnam Pen Spinning Community)
  • Çin Endonezya (IPSC - Indonesian Pen Spinning C)ommunity
  • Filipinler Filipinler (PPSC - Pinoy Pen Spinning Community, PHPS)
  • Kazakistan Kazakistan (KzPSC - Kazakhstan Pen Spinning Community)
  • Malezya Malezya (MyPSC - Malaysia Pen Spinning Community)

Avusturya bölgesindeki topluluklar

  • Avusturya Avusturya (APC - Austrian Penspinning Community)

Global İngilizce topluluğu olan UPSB dağılmıştır. Listede yer alan bazı topluluklar da aktiflikleri düşerek dağılmıştırlar.

Yarışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Turnuvalar çevrimiçi olarak düzenlenir, düzenlenen en büyük yarışmalar World Tournament (Dünya Turnuvası) ve World Cup'dır (Dünya Kupası) Her ikisi de tek eleme formatında düzenlenir. World Tournament tek kişilik yarışmacılardan oluşurken, World Cup 'da ise topluluklarını temsil eden gruplar halinde yarışılır. Herkes bulunduğu toplulukta başvuru yapabilir, başvuru eleme veya kişinin önceki başarıları incelenir. En ünlü başarılı şampiyonlara örnek olarak, i.suk 19 ve 21 WT birincilik ve Menowa* 15 WT birincilik, verilebilir.

Büyük turnuvaların yanı sıra küçük yarışmalar da düzenlenir. Bu savaşlar en az iki spinner'in bireysel kalem çevirirken kayıt ettikleri videoları paylaşmaları üzerine topluluk, kimin üstün çevirdiğini toplu olarak değerlendirip oylayarak savaşın galibinin kim olduğuna karar verir. (Bazı hareketleri hybrid olarak kullanmayı gerektirir.)

İngilizce notasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalem çevirme notasyonu internet hızlarının düşük olduğu zamanlarda önemli bir ihtiyaç olarak gereksinim duyulmuştur. Günümüzde ise görsel kaynağın anlamak için yeterli olmadığı durumlarda kullanılması faydalıdır. Ayrıca iyi bir notasyon sistemi isimlendirme ihtiyacını önemli ölçüde düşürecektir. Burada İngilizce notasyonu hakkında bahsedilecektir. Ayrıca farklılıklar içeren, Japonca ve Kore notasyonu da mevcuttur.

Hareket isimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir hareket (İngilizce: “trick”) genellikle kolay hareketlere bölünmeyen, kısa ve ayırt edici kalem hareket dizileridir. Çeşitli hareketleri birleştirdiğimizde combo oluşturmuş oluruz. Linkage’ler ise bir combo’da hareketleri birbirine bağlamayı sağlar.

Fingerslots[değiştir | kaynağı değiştir]

Fingerslots (Türkçe: "Parmak yuvaları") Bir slot, locator kullanarak kalemin o sırada bulunduğu konumu ifade etmek için kullanılır.

Locators[değiştir | kaynağı değiştir]

Parmak yer belirleyicileri ve yuvalar

Locators (Türkçe: "Yer belirleyiciler") Kol ve elin parçalarını temsil eden Locator'ler sayesinde slotlar oluştururuz.

Kısaltma Locator Kısaltma Locator
A Arm (Kol) T Thumb (Başparmak)
E Elbow (Dirsek) Tf Thumbflap
W Wrist (Bilek) 1 Index finger (İşaret parmağı)
H Hand (El) 2 Middle finger (Orta parmak)
B Back of the hand (Elin sırtı) 3 Ring finger (Yüzük parmağı)
P Palm of the hand (Avuç içi) 4 Pinky finger (Serçe parmak)

Bir slot oluştururken belirli bir hiyerarşi izlememiz gerekir.

A > E > W > H > B > P > T > Tf > 1 > 2 > 3 > 4 > *

Büyük olan önce yazılmalıdır. Mesela 23 yuvası doğru yazılmıştır ama 32 şeklinde yazılırsa yanlış yazılmıştır.

Bunlar yardımı ile bir slot tanımlanabilir ama ayrıca yıldız işareti " * " kullanarak, kalemin havada veya bir parmağın üzerinde olduğu belirtilebilir. (Örneğin, "P*" yazarak kalemin avuç ve hava arasında olduğu belirtilir. Yani kalem avucun üstündedir.)

Parmak üzerindeki konumu daha hassas tarif etmek için parmak locator'nün yanında ifadeler koyulur. İlk önce falanks veya eklem, daha sonra yüzey, biri veya ikisi aynanda kullanılabilir.

Finger (Parmak) Phalanx/Joint (Falanks/Eklem) Face (Yüzey)
T Thumb (Başparmak) w Metacarpal (Metakarpal) b Dorsal face (Sırt veya arka yüz)
1 Index (İşaret) x Proximal phalanx (Proksimal falanks) p Palmar face (Avuç içi yüzü)
2 Middle (Orta) y Middle phalanx (Orta falanks) s Lateral faces (Yan yüz, herhangi)
3 Ring (Yüzük) z Distal phalanx (Distal falanks) st Thumb side lat. face (Başparmak tarafındaki yan yüz)
4 Pinky (Serçe) t Tip of the finger (Parmağın ucu) sp Pinky side lat. face (Serçe tarafındaki yan yüz)
k Finger joint (Eklem, herhangi biri)
wx Metacarpophalangeal joint (eklem)
xy Proximal interphalangeal joint (eklem)
yz Distal interphalangeal joint (eklem)

Parmağı seçtikten sonra diğer alanlardan bir adet seçilmeli veya seçilmemeli, bir örnekle anlaşılabilir. Örnekler, Charge 1ysp2yst, Charge 1y2y veya Spin 1b (Phalanx/Joint yazılıcaksa, Face'den önce yazılmalı.)

Okunuşu kolaylaştırmak için bir yazım sıralaması da mevcuttur. Hızlı okunması için aşağıdaki şekilde ihtiyaç olanlar yazılır.

Hand orientation Prefix Trick Suffix Rotations Slots

Modifiers: Prefix ve Suffix[değiştir | kaynağı değiştir]

Modifers (Türkçe: Modifiyeler, Değiştiriciler), hareketin yapısını değiştirirler, oldukça faydalıdırlar, isimlendirme gereksinimini azaltarak hareketin çeşitli durumlarını oluşturmamıza olanak tanırlar. Bir çok harekete uygulayarak hareketin yeni yapısı kullanılır.

Modifier kavramını Hideaki Kondo organik kimyadan esinlenerek geliştirmiştir.

Prefixes (Ön-ekler)
Inverse Continuous
Mirrored Double
Fingerless Triple ...
Tipped Curled
Counter Side
Aerial Palm
Isolated Backhand

İngilizce notasyonu için gereksiz olan Moonwalk ve Still ön-ekleri tablodan kaldırılmıştır. (Slotlar aracı ile ifade edilir.)

Suffixes (Son-ekler)
Normal Rise
Reverse Fall
Harmonic Bust
Riser Double bust
Release Cardioid
Pop

(Örneğin, Fingerless ön-ek'e sahip bir hareket ilk itmenin tek bir parmak yerine kol veya bilek ile oluşturulması anlamına gelir.)

Twisted, Warped veya Neo gibiler bir ön-ek değildir. Örnek, Twisted sonic ayrı bir numara, içerisinde sonic yoktur. (Tarihsel nedenlerden dolayı böyle kalmıştır.)

Rotations[değiştir | kaynağı değiştir]

Rotations (Türkçe: "Dönüş sayısı") Hareketlerin 360 derece dönüşü 1 tur olarak sayılır, karışıklık yaratmaması onda birler basamağı 0 da olsa belirtilir. (Örnek, 1.0, 2.0 ve 3.0 vb.)

Eğer hareket varsayılan dönüşü sahip ise yazmaya gerek yoktur. (Örnek, Twisted Sonic 1.5 = Twisted Sonic)

Hand orientation[değiştir | kaynağı değiştir]

El yönü (Hand orientation)

Hand orientation (Türkçe: "El yönü") Hareketin yapıldığı sırada elin hangi yönde durduğunu belirtir. (Palm orientation, yani avuç yönü de denebilir.)

Palm down (PD): Avuç aşağıda
Palm up (PU): Avuç yukarıda
Palm side (PS): Avuç yanda
Back side (BS): Arka yanda

PD TA, (PD) TA, [PD] TA veya (PD):TA şekillerinde yazılabilir. Hareket varsayılan şekilde yapıldıysa yazılmasına gerek yoktur. (Örnek, (PS) TA = Thumbaround

Bazı hareketler için sadece başlangıç slotunu yazmak yeterli değildir, (Örneğin, sonic) ayrıca bitiş konumunu yazmak gerekir bunun içinde " - " kısa çizgi slot bölümünde kullanılır. (Örnek, sonic 23-12, 23 yuvasında başlamış, 12 yuvasında bitmiş) Ayrıca hand orientation bölümünde de kullanılabilir. (Örnek, PS-PD Twisted sonic başlarken palm side, bitirirken palm down) Gerekirse birden fazla da kullanılabilir, PS-PD-PS veya 23-13-12 vb.

Hareketleri birbirine bağlamak için " > " simgesi kullanılır, çizgisi olmayan bir ok simgesi gibi. Örnek, Twisted sonic 23-12 > Thumbaround T1-T1, Eğer önceki veya sonraki hareket bir noktada tamamını yapmadan kesintiye uğratılırsa "kısmı hybrid" olduğu söylenir ve "~>" veya ">~" dalgalı çizgi ile gösterilir, dalgalı çizgi hangi tarafta ise o taraf tamamen yapılmamıştır. (Örnek, Twisted sonic kismi bir hybrid'tir, Twisted Sonic 23 = Charge 23 ~> Pass 23-12) Eğer iki tarafta tamamen yapılmamışsa "hybrid" denir ve sadece "~" dalgalı çizgi kullanılır. Bu işaretler hareket bağlantıları arasında kullanılır.

Linkage (Hareket bağlantıları, genellikle tek bir bağlantı olur ama 4 adette kadar tek bir linkage akışı olduğu varsayılabilir), mini-combo (kısa-kombo,4-8 bağlantı vb. Örnek, fingerpass, backfall verilebilir) ve combo (en az 8 bağlantı, üst bir limit yok)

Bunun dışında karşı tarafa ekstra bilgi aktarmak veya analiz için ekstra notasyon sistemleri bulunmaktadır. (Örnekler, Dot notation, fingercross notation, psc notation veya RPD'nin Simplified elementary notation)

Notasyon Geliştiricileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı spinnerlar hobi olarak ciddi bir şekilde notasyon sistemlerini ve tanımları güçlendirmeye çalışırlar, yeni notasyonlar, analizler ve araştırma üstüne ciddi bir şekilde düşünülmektedir. Bunlardan en ünlüsü SPSC topluluğundan RPD, kendisi kalem çevirme için çok ciddi uzun bir kitap yazdı ve bunu dijital olarak ücretsiz sundu ("Pen Spinning History and Notation" adında bütün hareketleri de kapsayan kitap 321 sayfa[12]) Ayrıca kendisi bir çok notasyonu geliştirdi. FPSB laboratuvarlarından ise Hexbinmos, Fel2Fram ve Tchus söz edilebilir. Diğer topluluklardan mesela V01D ve yer veremediğimiz daha fazla kişi mevcuttur.

Günümüz de Classical, Modern ve Hypermodern linkage kavramları yaygınlaşmaya başlamıştır. Classical'da hareketlerin dönüş sayılarının limiti yoktur. Modern'de bir hareket 1.0 dönüş'den fazla yapılmamalı, Hypermodern'de bir hareket 0.5 dönüş'den fazla olmamalı. (Çoğu hareketi hybrid olarak kullanmayı gerektirir. )

Temel hareketler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalem çevirmede genellikle ilk olarak öğrenilen dört temel hareket vardır. Bunlar birçok hareketin en basit, gösterişli formlarıdır. Ancak en küçük hareket değildirler ama temel için rahat bir başlangıç sağlarlar. Kam 2004 yılında dört temel hareketi ve bunların reverse’lerini temel olarak belirlemiştir.

Thumbaround normal[değiştir | kaynağı değiştir]

Thumbaround
Charge 23
Fingerpass
Sonic 23-12

Thumbaround (Türkçe: "Başparmak etrafında") kalemin başparmak etrafında bir kez dönmesini sağlamak için başparmak hariç herhangi bir parmak ile (genellikle orta parmak ile) kalemi ağırlık merkezinden itmek ve ardından kalem başparmak üstünde döndükten sonra bir parmak ile yakalamak. Thumbaround Normal kalem çevirme topluluğu önemli ölçüde organize olmadan önce 360 Degree Normal, Forward, Normal ve Thumb Spin (şimdi başka bir hareketin ismi) gibi isimlerle biliniyordu. Tom Holland'ın Peter Parker karakteri olarak oynadığı “Örümcek-Adam: Evden Uzakta” filminde Ned ve MJ ile konuştuğu sahnede Thumbaround Normal yapmıştır.

Charge normal[değiştir | kaynağı değiştir]

Charge’da kalem parmak değiştirmeden bir yuvada konik bir şekilde döner. Bu konik dönüş tipped ve wiped charge'ın belirli Permütasyon'u ile oluşur. Charge normal sırasında elin avuç tarafında kalem sağ elde, saat yönünde ve sol elde, saat yönünün tersi yönde döner. Zorunlu olmamakla birlikte, genellikle kalemin ağırlık merkezinden tutulur. Birçok harekette yardımcı olduğu için önemli bir temel hareket olarak görülür. Diğer slotlarda da yapılabilir. Davulcular kalem yerine bagetle yaparlar bu hareketi. Bu isim ise Kam tarafından verilmiştir. Hideaki daha öncesinde, 1998’de “faked sonic” olarak da adlandırmıştır.

Fingerpass normal[değiştir | kaynağı değiştir]

Başparmak hariç tüm parmaklardan geçerek, tamamen pass’lerden oluşan bir mini-kombo’dur. Bu mini-kombo öğrenmesi kolay ama ustalaşması en zor temel hareket olarak bilinir. Bu isimde Kam tarafından gelmektedir.

Sonic normal[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir sonic’in birincil amacı bir kalemi bir parmak yuvasından diğerine hızlı bir şekilde aktarmaktır. Sonic Normal’de kalem başparmağın dahil olmadığı bir slotta tutularak, charge yaparken parmak değiştirerek (fingerswitch) tamamlamaktır. Hideaki Kondoh genellikle Sonic'e adını vermekle tanınır ve bunu kalemin thumbaround'a kıyasla daha hızlı hareket etmesi nedeniyle yapmıştır.

Gelişmiş hareketler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dört temel harekette ek olarak çok daha fazla hareket keşfedilmiştir. Temel hareketlerin dışındaki hareketlere gelişmiş hareket denir. (Bazı hareketleri öğrenmek kolay olduğu için tartışmalı bir konu)

Spins[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalemin el veya vücudun başka bir kısmında temas halindeyken dairesel olarak dönme hareketini ifade eder. Eklemlerin üzerinde dönmesine "Top spin" denir. Örnek, Shadow hareketti "Top spin" yapan bir harekettir.

Arounds[değiştir | kaynağı değiştir]

Around (Türkçe: Etrafında, Çevresinde) Kalemin bir veya daha fazla vücut parçası etrafında döndüğü bir harekettir, kalem etrafında döndüğü vücut parçasının adını alır. Örneğin, Middle around'da kalem orta parmağın etrafında döner. Thumbaround temel olarak, genellikle spinnerların öğrendiği ilk eğik dönen parmakla-itilen (non-fingerless, fingerless olmayan) bir around'dur.

Around ailesi içerisindeki hareketleri iki sınıf şekilde ayırabiliriz, parmaklara dik dönen around'lar ve parmaklara göre eğik dönen around'lar. Eğik dönen thumbaround dışında ünlü olan fingerless bir hareket backaround'dır, kısaca "bak" denir, c düşürülmüştür, Hareket David Weis tarafından keşfedilmiştir. David Weis parmak itmesi olmaksızın düzgün ve cont (sürekli) bir hareket arayışındayken bunu keşfetmiştir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bir harekettir. Ayrıca ardından backaround reverse 'de keşfedilmiştir, buna kısaca Kam tarafından "bust" denilmiştir. Powerpass hareketti de around ailesine ait bir harekettir, ancak tarihsel nedenlerden dolayı pass içermese de, pass kelimesi içerir. (Yani pass ailesine ait bir hareket değildir)

Sonic varyasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonic varyasyonları temel sonic gibi kalemi bir yuvadan diğerine aktarmanın farklı yollarıdır. (Örnek, inverse sonic, flush sonic vb.) Bazı hareketler sonic kelimesi içerse de sonic ailesine ait değildirler. Çünkü sonic ailesine ait bir hareket charge, tipped charge veya wiped charge yaparken bir noktada ayni anda parmak değiştirmektir (fingerswitch), elbette bazı hareketler sonic türünü hybrid olarak kullanabilir. Örnek, Demon's Sonic

Power hareketler[değiştir | kaynağı değiştir]

Power hareket (İngilizce: Power trick) genellikle cont (sürekli), fingerless şeklindedir, bu yüzden kalemin momentumuna önemli bir şekilde bağlıdırlar. Power bir hareket aerial'de içerebilir. Power hareketler birbirine bağlanırsa bir "power combo" olarak söz edilebilir. Power hareketlerde adet yükseltmek uzun zaman alır. En popüler power hareketler arasında Multiple bust, pinkyspread ve spider spin söz edilebilir ama çok daha fazlası vardır. Pen spinner Spinnerpeem önemli ölçüde power hareketleri yaygınlaştırdı ve ilk power hareket öncüsü olduğu söylenir. Günümüzde ise i.suk power konusunda popüler ve deneyimlidir.

Günümüze yakın zamanlarda (2017'de) Ian Jenson (Ian) contact staff'dan esinlenerek ilk defa fishtail ve fishing hareketlerini kalem çevirmede yaptı. Hareketler fingerless ve cont yapılabildikleri için de power harekettirler.

Kalem modifikasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalem çevirmek için normal bir kalem kullanılabilir ancak farklı markalardaki bazı kalemler ağırlık, kütle dağılımı bakımından diğerlerine göre çevirmesi daha rahat ve konforlu olacaktır. Ayrıca spinnerlar çevirmeye daha fazla yatkın hale getirmek için kalemleri değiştirirler. Bu değiştirilen kaleme "pen mod (modlanmış kalem) ve yapma uygulamasına "Pen modding (Kalem modlama)" denir. Genellikle modlar birden fazla kalemin birleşiminden yapılır. Özellikle modlanmış kalemler zor hareketlerin momentum ihtiyaçlarını karşılamak (Ağırlık, uzunluk ve kütle dağılımı ile) ve görsel olarak etkileyici olmayı hedefler.

Türkiye'de yapılmış bir BICtory

Oldukça modlanmış kalem olmasına rağmen en ünlüleri şöyledir, BICtory, Ivan, i.suk emboss v3, RSVP MX ve Dr. KT vb. Özellikle yeni başlayan kişiler bulundukları ülkede erişim ve yapım kolaylığı nedeni ile BICtory yapmayı tercih ederler, gene de ince bir çapa sahiptir.

Hobi olarak modding[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalem çevirme dışında ayrıca çevirmeye yatkın ve görsel olarak etkileyici kalemler yapmaya veya bulmaya çalışan insanlar bulunmaktadır, bunun için özel topluluklar bile mevcuttur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kondoh, Hideaki (1998) (17 Kasım 1999). "[Exploring the Roots]. 私のペン回しの歴史 [My pen spinning history]". web.archive.org. 17 Kasım 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2024. 
  2. ^ Toh, Shawn (24 Nisan 2005). "[REF000005]First Pen Spinning Website?". Universal Pen Spinning Board. 21 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 
  3. ^ Kondoh, Hideaki (10 Mart 1998). "Welcome....Please look at some Animated GIFs..." Pen Spinning. Hideaki Kondoh. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  4. ^ Kondoh, Hideaki (1998). "Motto kuwashī rekishi" もっと詳しい歴史 [More detailed history] (Japonca). Hideaki Kondoh. 21 Şubat 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2016. 
  5. ^ Kuo, Fernando (29 Ekim 2002). "About". Pentix. Fernando Kuo. 2 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2016. 
  6. ^ Kuo, Fernando (2002). "About". Kam's Test Zone. Fernando Kuo. 2 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. I believe it started back in 1993 when I was living in Taiwan. 
  7. ^ Kuo, Fernando (2003). "Pentrix - Pen Spinning Revolution". Pentrix. Fernando Kuo. 24 Temmuz 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2016. Pentrix has been around since January 2000 and has grown in popularity among pen spinners ever since. Due to limitations imposed by certain hosting services, and the great demand for the content at Pentrix, I finally decided to move Pentrix to a new server. 
  8. ^ Kuo, Fernando (11 Ocak 2004). "News". Pentrix. Fernando Kuo. 9 Şubat 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2016. Oc. 11, 2004 UPSB is released 
  9. ^ Kuo, Fernando (2003). "Pentrix - Pen Spinning Revolution". Pentrix. Fernando Kuo. 24 Temmuz 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2016. The Universal Pen Spinning Board project is an attempt to unite pen spinners from all over the world. In the past, pen spinners faced the problem of having to register for multiple message boards to find the information they needed. With UPSB, any Pen Spinning site can link to it, and all users can share its benefits, independently of which site they came from. 
  10. ^ "About UPSB". Universal Pen Spinning Board. 2004. 18 Şubat 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2016. 
  11. ^ "TPC topluluğunda yer alan bir kullanıcıdan". 19 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2024. 
  12. ^ "RPD's - Pen Spinning History and Notation". 21 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2024.