Kale, Altınyayla

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harita

Kale (yörede bilinen adıyla Kalaköy / Galaköy), Sivas ilinin Altınyayla ilçesine bağlı bir mahalledir. Geçmişte köy iken, önce Belediye kurularak Belde statüsüne kavuşmuş daha sonra ilçeye bağlı bir mahalle haline getirilmiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kale mahallesi ilçe merkezine 5 kilometre mesafede olup Sivas şehir merkezine ise yaklaşık 88 kilometre uzaklıktadır. Şarkışla - Altınyayla yolu üzerindedir. Şarkışla'ya ise yaklaşık 32 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Nüfusu geçen seneye göre 14 kişi azalan Kale Mahallesinin 2023 Tüik Verilerine göre 226'sı erkek 231'i kadın olmak üzere toplam nüfusu 457 kişidir.

Arap Dede Türbesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arap Dede Mezarı - Daha sonradan üzerine kulübe inşa edilerek türbe haline getirilmiştir.

1956 yılında kurulan ve halk arasında daha sonra "Radar" olarak anılmaya başlayan bölgede aslında Şarkışla'ya bağlı olarak çalışan hava radar istasyonu 2011 yılına kadar görev yapmıştır. Şarkışla'ya bağlı Konakyazı ve Sivas merkez ilçeye bağlı Gazibey köyleri arasında yer alan tesisler, Altınyayla ilçesine bağlı Kale köyüne de oldukça yakın bir konumda yer almıştır. Bu alan içerisindeki türbenin yıkılmak istendiğinde Yedi Kardeşler adı verilen kutlu kişilerin gelerek birkaç gece üst üste çadırları taşladığı söylentileri yayılmıştır.[1] Sonraki yıllarda ise radarın yeşile boyalı olan yerlerinin kırmızıya boyatıldığında cihazların çalışmaz olduğu, ancak mühendislerin radarda herhangi bir arıza olmadığını söylemeleri üzerine bir askerin teklifi ile radarın yeşile boyatılması sonucu çalışmaya başladıkları halk arasında anlatılan bir efsane haline gelmiştir.[2][not 1] Kaldırılmış olan hava radar arazisi içerisindeki türbe durmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sivas Efsaneleri, Kutlu Özen, 2001, Dilek Matbaası
  2. ^ Şarkışla Yöresinde Ziyaret Yerleri İle İlgili İnanç ve Uygulamalar, Yrd. Doç. Ahmet GÖKBEL, Cumhuriyet Üniversitesi - (Sayfa 4)

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hava Radar Mevkisi'nde 1970'li yılların başında görev yapmış bir astsubay olan Tacettin Yıldırım bir anısında türbenin bakımının askeri birliğe ait olduğunu ifade etmiştir. (Arap Dede, Yayın Tarihi: 19 Ocak 2010)