Kaiser-Wilhelmsland

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaiser-Wilhelmsland (siyah alan)
Pasifik'teki Alman mülklerine genel bakış
Kaiser-Wilhelmsland

Kaiser-Wilhelmsland (Türkçe: Kayzer Wilhelm Toprağı) 1884'ten 1919 yılına kadar Alman sömürge imparatorluğuna ait olan Yeni Gine adasının kuzeydoğu kısmına verilen isimdi.[1] Bismarck Takımadaları, kuzey Solomon Adaları, Carolines, Palau, Nauru, Marshall Adaları ve Mariana ile birlikte imparatorluk hükûmetini ve Alman Yeni Ginesi'nin Alman kolonisini oluşturmaktaydı. Aynı zamanda, koloninin alan olarak en büyük kısmıydı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ne zaman İngiltere Yeni Gine doğu kısmını ele (bkz İngiliz Yeni Gine Ağustos 1884 yılında taç için), ajan Yeni Gine konsorsiyum Otto Finsch aynı yılın Aralık ayında Yeni Gine ve Bismarck Takımadaları kuzey kıyılarında iddia etti.[2] 17'de Mayıs 1885'te Yeni Gine Şirketi (Yeni Gine Konsorsiyumu'nun halefi), Kaiser-Wilhelmsland (Kuzeydoğu Yeni Gine) ve Bismarck Takımadaları üzerindeki egemen haklar için imparatorluk “koruma mektubu” aldı. 1889'dan itibaren Yeni Gine'nin batı kısmı Hollanda Yeni Ginesi adıyla Hollanda'nın bir kolonisi oldu.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dossiers zum Thema Kaiser-Wilhelms-Land in der Pressemappe 20. Jahrhundert der ZBW – Leibniz-Informationszentrum Wirtschaft.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Samoa Travels". World Digital Library. 1888. 24 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2013. 
  2. ^ Horst Gründer: Geschichte der Deutschen Kolonien. 5. Auflage. Schöningh, Paderborn 2004, ISBN 3-8252-1332-3, S. 92 (UTB. Geschichte 1332).