Kaifūsō

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaifūsō (Japonca懐風藻), Japon şairler tarafından yazılmış edebi kanshinin en eski şiir antolojisidir.

Kaifūsō, MS 751'de Nara Dönemi'nde derlenmiştir. Şairlerin kısa tanıtımında, bilinmeyen yazar, saltanattan sadece sekiz ay sonra İmparator Tenmu tarafından MS 672'de devrilen İmparator Kōbun ve naiplerine sempati duymaktadır. Bu nedenle, geleneksel olarak İmparator Kōbun'un büyük bir torunu olan Ōmi no Mifune'ye yatırılmıştır. Fujii no Hironari ve Isonokami no Yakatsugu'nun derleyici olabileceği de söylenmektedir.

Başlıktaki kanji, zarif stil için bir metafor olan bir su bitkisi anlamına gelir. Sekizinci yüzyılda Tang modelleri üzerine inşa edilmiş zarif şiir tarzında yazılmış 64 şairin 120 eserinden oluşan bir koleksiyondur. Şairlerin çoğu imparatorluk ailesi üyeleri, saray görevlileri ve Prens Ōtsu gibi keşişlerdir. Prens Ōtsu da dahil olmak üzere Kaifūsō şairlerinin on sekizinde, daha sonraki bir Japon şiiri antolojisi olan Man'yōshū'da seçilen şiirler vardır. Şiirlerin çoğu mevsimlik festivaller, imparatorluk gezileri veya Silla elçileri için düzenlenen ziyafetler için verilen şiir ziyafetlerinden gelmektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Denecke, Wiebke (2017). "Early Sino-Japanese Literature," in The Oxford Handbook of Classical Chinese Literature (1000 BCE – 900 CE). New York: Oxford University Press. s. 558. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]