Kahverengi adipoz doku

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kahverengi adipoz doku veya kahverengi yağ, beyaz adipoz dokusu ile beraber adipoz organını oluşturan doku türü. Kahverengi adipoz doku (KAD) hemen hemen bütün memeli hücrelerinde bulunur.

Kahverengi yağın sınıflandırılması benzer işlevli iki farklı hücre grubunu kapsar. İlk hücre grubu daha büyük 'klasik' depozitlerde bulunan kas hücreleri ile aynı embriyolojik kökeni taşır. İkinci grup sempatik sinir hücreleri tarafından uyarılan beyaz adipositlerden türemiştir. Bu adipositler beyaz adipoz dokunun içinde dağılmışlardır ve bundan dolayı 'bej' veya 'brit' adiposit olarak isimlendirilmişlerdir.

KAD yeni doğmuş ve kış uykusundaki memelilerde çokça bulunur. Aynı zamanda metabolik olarak aktif yetişkin insanlarda da bulunur, ama oranı insan yaşı ile ters orantılıdır. Öncelikli işlevi vücut ısısını düzenlemektir. Kasların titremesi ile üretilen ısıya ilave olarak KAD ısıyı titreme harekei yapmadan üretir.

Büyük bir yağ damlası içeren beyazadipositlerin aksine kahverengi adipositler çok sayıda küçük yağ tanecikleri ve çok çok daha yüksek sayıda, KAD'a kahverengi rengi veren, demir içeren mitekondriler içerirler. KAD aynı zamanda beyaz yağdan daha fazla kılcal damar içerir. Bunun sebebi dokuya daha çok oksijen ve besin sağlamak ve üretilen ısıyı bütün vücuda dağıtmaktır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]