Kadambari

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kādambari, Sanskritçe yazılmış bir romantik romandır. Büyük ölçüde MS 7. yüzyılın ilk yarısında Bāṇabhaṭṭa tarafından yazıldı ancak yazar tamamlandığını görene kadar hayatta kalamadı. Roman, ölen babasının ortaya koyduğu plana göre Banabhatta'nın oğlu Bhushanabhatta tarafından tamamlandı. Geleneksel olarak Banabhatta tarafından yazılan Purvabhaga'ya (önceki kısım) ve Bhushanabhatta tarafından yazılan Uttarabhaga'ya (son kısım) bölünmüştür.[1]

Orijinal Sanskritçe metnin standart baskıları Peterson[2] ve Kane tarafından yapılmıştır.[3] Kale,[4] Layne[1] ve Ridding tarafından İngilizceye çeviriler yapılmıştır[5] ve Bhalan tarafından Gujarati'ye bir kısaltma yapılmıştır.

Sürümler ve çeviriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Uyarlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Shree Nath Patankar tarafından bir Hint sessiz filmi olan Mahashweta Kadambari'ye (1922) ve Nandlal Jaswantlal tarafından bir Hint Hintçe film Kadambari'ye (1944) uyarlanmıştır.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Gwendolyn (1991). Kadambari: A Classic Sanskrit story of Magical Transformations (Translation into English). New York and London: Garland Publishing. 
  2. ^ Peter G. (1884). Kadambari. Bombay: Government Central Book Depot. 
  3. ^ P. V. (1921). The Kadambari of Banabhatta: Purvabhaga. Bombay: Motilal Banarsidass Publishers. 
  4. ^ M.R. (1968). Bana's Kadambari: Purvabhaga Complete (Translation into English) . Delhi: Motilal Banarasidass Publishers. 
  5. ^ C.M. (1896). The Kadambari of Bana (Translation into English). Londra: Royal Asiatic Society. 
  6. ^ Encyclopaedia of Indian cinema. British Film Institute. 1999. ISBN 9780851706696. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]