Kadın sporlarının zaman çizelgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu, antik tarihten 21. yüzyıla kadar uzanan kadın sporlarının zaman çizelgesidir . Hem rekabetçi sporları hem de kayda değer fiziksel başarıları içerir.

Erken tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

MÖ 2134-2000 - On Birinci Hanedandan Mısır tapınak duvarlarındaki resimler, kadınların egzersiz yaptığını ve top oyunları oynadığını gösterdi.

MÖ 6. yüzyıl - Heraean Oyunları, Olympia'daki stadyumda düzenlenen ilk kaydedilen kadın atletizm yarışmasıydı.[kaynak belirtilmeli]

MÖ 368 - Spartalı arabacı Euryleonis, o yılki Olimpiyat oyunlarında iki atlı araba yarışlarını kazandı. Onuruna Sparta'ya bronz bir heykel dikildi.

MS 2. yüzyıl - Çağdaş yazarlar ve tarihçiler Roma'da savaşan kadın gladyatörleri tanımladılar.

25-220 - Han Hanedanlığı dönemi freskleri, antik Tsu Chu oyununu oynayan kadınları tasvir ediyor. Fresklerin tarihleri hakkında MÖ 5000 civarında en eski tahminlere sahip bir dizi görüş vardır.

1296 - İngiltere Edward I için bir Noel bayramında, Maud veya Matilda Makejoy adlı bir akrobat, eğlencenin bir parçası olarak akrobatik başarılar sergiledi.

Kolomb öncesi dönem - Amerika'da birçok yerli kabileden kadınlar ayak yarışları, yüzme, sopa ve top oyunları ve güreş yarışmaları gibi sporlara katıldı. Bununla birlikte, 16. yüzyıldan başlayarak, Avrupalı yerleşimciler ve sömürge etkisi, özellikle Avrupalılar yerli halkı Batı kültürüne zorla asimile etmeye çalışırken, yerli kadınlar için atletik fırsatları git gide sınırlamaya başladı.

1493 - İtalyan soylu kadın Beatrice d'este Venedik'i ziyaret ettiğinde, elli köylü kadının yarıştığı bir yarış düzenlendi.

1567 - İskoç Kraliçesi Mary, İskoçya'da Musselburgh Links'te golf oynayan ilk kayıtlı kadın oldu.

18. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

1722 - İngiliz şampiyon boksör Elizabeth Wilkinson, yerel bir kadını kavgaya çağırdıktan sonra ilk halk maçını kazandı.

1745 - Kaydedilen ilk kadın kriket maçı İngiltere'nin Surrey kentinde gerçekleşti. On sekizinci yüzyılın ikinci yarısında, İngiltere'nin Güney Doğusunda yerel takımlar arasında oynanan kadın kriket maçları yaygınlaştı.

1768 - Madam Bunel adında bir Fransız kadın, ingiliz Bay Tomkins'e karşı oldukça duyurulmuş bir tenis maçı oynadı. Üç setten sonra onu 2-1 mağlup etti ve ardından 11 gün sonra rövanşta tekrar kazandı.

1780 - Long Island, Hempstead Plains'teki Amerikan at yarışı pistinde, üç günlük bir binicilik etkinliği, kadın biniciler için bir yarışma içeriyordu.

1781 - Okçuluk İngiltere'de aristokrasi için popüler bir spor haline geldikçe, üst sınıf kadınlar ve erkekler okçuluk yarışmalarına katıldı ve Toksofilite Derneği gibi okçuluk toplulukları kurdu.

1784 - Fransa'dan Elizabeth Thible, sıcak hava balonuyla uçan ilk kadındı.

1790'lar - İskoçya'nın Lothian eyaletinin ortalarında yıllık bir kadınlar birliği futbol yarışması düzenlendi.

19. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

1811 - İlk kadınlar golf turnuvası İskoçya'daki Royal Musselburgh Golf Kulübü'nde düzenlendi.

1816 - Fransız ip cambazı Madam Saqui, Vauxhall Köprüsü'nün açılışını kutlamak için İngiltere'de sahne aldı. 300 metrelik eğimli bir ipi bir kulenin tepesine çıkardıktan sonra, arka planda havai fişekler patlarken ip boyunca geriye doğru koşarak imza numaralarından birini tamamladı.

1819 - Bir New York City sergisinde, bir Bayan.Adolphe, halka açık bir ip üzerinde yürüyen ilk kadın oldu.

1825 - Madam Johnson, New York'ta bir sıcak hava balonuyla New York'tan yükseldi ve daha sonra komşu New Jersey eyaletindeki bir bataklığa indi.

1842 - İngiliz kürekçi Ann Glanville, dünyanın şampiyon kadın kürekçisi olarak tanınan ulusal bir üne kavuştu; tamamı kadınlardan oluşan ekibi genellikle en iyi erkek takımlara karşı kazanıyor.

1856 - İsveçli yüzücü ve hamam müdürü Nancy Edberg, halka açık ilk Yüzme sergilerini kadın yüzücülerle düzenledi.

1858 - 5 Ağustos'ta Amerikalı Julia Archibald Holmes, Colorado'daki Pike's Peak zirvesine tırmanan ilk kadın oldu.[1]

1863 - Futbol Federasyonu yönetim organları, sahada şiddeti yasaklamak için standart kurallar getirerek kadınların oynamasını sosyal olarak daha kabul edilebilir hale getirdi.

1864 - 25 kurucu üyeden oluşan bir grup, Brooklyn'deki Park Place Kroket Kulübü'nü kurdu. Kroketin Amerika Birleşik Devletleri'nde her iki cinsiyet tarafından oynanan ilk oyun olduğuna inanılıyor.

1866 - New York'taki Vassar Koleji'nde kadın oyuncularla iki beyzbol takımı kuruldu.

1867 - İlk bayanlar golf kulübü İskoçya'daki St. Andrew's'ta kuruldu. 1886'da 500 üye kazandı.

1867 - Tamamen Afrikalı-Amerikalı bir beyzbol takımı olan Philadelphia, Pennsylvania'dan Dolly Vardens, ilk kadın profesyonel spor takımı oldu.

1870 - Bir kadın çifte kürek yarışının görüntüsü, 1870'te Harper's Weekly'nin kapağı oldu.[kaynak belirtilmeli]

1874 - Tenis, Staten Island'dan Mary Ewing Outerbridge tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne tanıtıldı. Gerekli ekipmanı Bermuda'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne getirdi ve Staten Island Kriket ve Beyzbol Kulübü'nde ilk Amerikan kortunu kurdu.

1875 - Kadınların ücretli bir seyirci önünde oynadığı ilk beyzbol maçı 11 Eylül'de Springfield, Illinois'de gerçekleşti.

1875 - Tamamı kadınlardan oluşan bir kurum olan Wellesley Koleji, öğrencilerin egzersiz yapması için bir spor salonu açtı ve ABD'deki ilk kadın kürek programına sponsor oldu. Ayrıca buz pateni için bir göl açtılar.

1876 - Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen ilk kadın boks maçında Nell Saunders, Rose Harland'ı yendi. Ödülü gümüş bir tereyağı tabağıydı.

1882 - Boston'daki YWCA, kadınlar için ilk atletik oyunlara sponsor oldu.

1884 - İngiltere'den Maud Watson, Wimbledon'da ilk Tek Bayanlar şampiyonluğunu kazandı .

1887 - Amerikalı Ellen Hansell, ilk tek bayanlar tenis şampiyonu oldu. Bu şampiyonluğu ABD Açık'ta kazandı.

1888 - Bisikletçiler, Avustralya'nın Yeni Güney Galler kentinde dünyanın ilk kadın bisiklet yarışında yarıştı. Yarışmacılar iki mil (3,2 kilometre) uzunluğunda bir parkurda yarıştılar.

1889 - Her ikisi de Amerika Birleşik Devletleri olan Bertha Townsend ve Margarette Ballard, ABD Açık'ta ilk çift kadınları kazandı.

1890'lar – Kriket, Roedean Okulu, Wycombe Manastırı, Kraliyet Okulu ve Clifton Bayanlar dahil olmak üzere İngiltere'deki birkaç kız devlet okulunda bir spor olarak öğretildi.

1890 - New York Dünya gazetesi muhabiri Nellie Bly, dünyayı tek başına dolaşan ilk kadın oldu. 72 günlük yolculuğun ardından yolculuğu 25 Ocak'ta tamamladı.

1892 - İskoç Futbol Federasyonu tarafından kaydedilen ilk kadın futbol maçı İskoçya'nın Glasgow kentinde gerçekleşti.

1892 - Dört genç kadın, bugün dünyanın sürekli var olan en eski tamamen kadın kürek kulübü olduğu düşünülen San Diego, Kaliforniya'da ZLAC Kürek Kulübü olan şeye başladı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Women's sports

  1. ^ "Holmes Reaches Pikes Peak!". Library of Congress. 28 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021.