Kaçak kimya

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaçak kimya, gizlice ve özellikle yasa dışı uyuşturucu laboratuvarlarında yürütülen kimyadır. Daha büyük laboratuvarlar genellikle karaborsada dağıtılmak üzere üretim yapmak isteyen çeteler veya organize suçlar tarafından yönetilir.

Kaçak laboratuvar terimi, kullanılan tesislerin gerçek bir laboratuvar olup olmadığına bakılmaksızın, genellikle yasa dışı bileşiklerin üretimini içeren herhangi bir durumda kullanılır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaçak kimyanın eski biçimleri arasında patlayıcı üretimi de vardı.

Kaçak içki yapan adam Joseph Alanen (1916)

Kaçak kimyanın bir başka eski biçimi de, alkolün yasa dışı mayalanması ve damıtılmasıdır. Bu, alkollü içkiler üzerindeki vergilendirmeyi önlemek için sıklıkla yapılır.

1919'dan 1933'e kadar Amerika Birleşik Devletleri alkollü içeceklerin satışını, üretimini veya taşınmasını yasakladı. Bu, bira üreticilerinin kendi kasabalarına alkol tedarik etmeleri için bir kapı açtı. Tıpkı günümüzün uyuşturucu laboratuvarları gibi, onlar da kırsal alanlara yerleşti.

Psikoaktif maddelerin üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Patlayıcıların üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaçak kimya uyuşturucularla sınırlı değildir; ayrıca patlayıcılar ve diğer yasa dışı kimyasallarla da ilişkilidir. Yasadışı olarak üretilen patlayıcılardan, nitrogliserin ve aseton peroksit, öncü maddelerin kolaylıkla elde edilebilmesi nedeniyle üretilmesi en kolay olanlardır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]