Kızıl Mağaralar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kızıl Mağaralar veya Kızıl-Koba (Ukraynaca: Червоні печери, Кизил-Коба, Crim. Qızıl Qoba, Къызыл Къоба) - Perferna köyünden 3 km uzaklıktaki Kırım dağlarında yer alan mağaralardan oluşan bir alan.[1]

Mağara girişi

Kızıl mağaralar Kırım'daki en büyük mağara sistemi olarak kabul edilir. İncelenen mağaraların toplam uzunluğu şu anda yaklaşık 25 km, alanı 64000 km², hacmi 270.000 m³, yükseklik farkı ise 275 metredir. Her bir alanın uzunluğu yaklaşık 70–80 metre, yüksekliği 145 metreye kadardır. Ziyaretçilere açık olan mağaranın başlangıç kısmında (yaklaşık 500 metre) sıcaklık tüm yıl boyunca + 10-13 ° derece civarında olmaktadır. Alt katlara inildikçe ortalama sıcaklığı 8.1-9.0 ° dereceye kadar ısı düşmektedir. Sistem, altı katlı bir yeraltı labirentini oluşturan mağaralardan oluşmaktadır. Bu karmaşık yapı nedeniyle ziyaretçilerin Kızıl Mağaraların alt katlarına ancak rehberler eşliğine girmelerin izin verilmektedir.[2]

Mağara takımının ilk katında bir yer altı nehri olan Kızılkobinka akmaktadır. Mağaralarda çok sayıda göl, şelale ve doğal fiskiye yapısı bulunmaktadır. Aynı zamanda Avrupa'nın en büyük sarkıtlarından birini de içermektedir ki bu yaklaşık 8 m uzunluğunda ve yaklaşık 8000 yaşındadır.[3]

Mağaraların oluşum teorisine göre, mağara içinden akan Kızılkobinka Nehri'nin Su-Uçhan Şelalesi(su uçan)'ne dökülmesine kadar olan süreçte bu yapılar gelişmiştir.

Mağara içi bir gölet

Kızıl-Koba, arkeolojik anıt olarak da kabul edilmektedir. Araştırmacılara göre Kimmerlerin atalarının da bu bölgede yaşadığı düşünülmektedir.

1989 yılında mağaraya 500 metre uzunluğunda bir gezi yolu döşenmiştir. Mağara halen Ukrayna Mağaracılık Derneği ve Rusya Coğrafyacılar Derneği üyeleri tarafından araştırılmaya devam edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Данный географический объект расположен на территории Крымского полуострова, бо́льшая часть которого является объектом территориальных разногласий между Россией, контролирующей спорную территорию, и Украиной, в пределах признанных большинством государств — членов ООН границ которой спорная территория находится. Согласно федеративному устройству России, на спорной территории Крыма располагаются субъекты Российской Федерации — Республика Крым и город федерального значения Севастополь. Согласно административному делению Украины, на спорной территории Крыма располагаются регионы Украины — Автономная Республика Крым и город со специальным статусом Севастополь.
  2. ^ Щепинский А. А. Урочище Кизил-Коба.
  3. ^ Bulgaru M. A., Isaenko O. V., Kirimov B.E.Kırım'ın karstik mağaralarının turizm amaçlı donanımlarının tarihi ve ekolojik ve teknik özellikleri // İnşaat ve teknolojik güvenlik: dergi. - 2014. - S. 104, 105 .