Kızılötesi güdüm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Modern bir Alman Hava Kuvvetleri IRIS-T kızılötesi güdümlü havadan havaya füze
IRIS-T tarayıcı başlığının hareketi

Kızılötesi güdüm, bir hedeften gelen kızılötesi (IR) ışık emisyonunu izlemek ve takip etmek için kullanılan pasif bir silah yönlendirme sistemidir. Kızılötesi güdüm kullanan füzeler genellikle "ısıya güdümlü" olarak adlandırılır. Çünkü kızılötesi ışınlar sıcak cisimler tarafından güçlü bir şekilde yayılır. İnsanlar, araç motorları ve uçaklar gibi birçok nesne ısı üretir ve yayar. Bu nedenle özellikle arka plandaki nesnelere kıyasla kızılötesi dalga boylarında görülebilirler.

Kızılötesi güdüm sistemleri, radardan farklı olarak bir hedefi izlediklerine dair hiçbir belirti vermeyen pasif cihazlardır. Bu, onları görsel karşılaşmalar sırasında veya ileri bakan kızılötesi sistemleri veya benzer hedef belirtme sistemiyle kullanıldığında daha uzun mesafelerde gizli saldırılar için uygun hale getirir. Isıya güdümlü füzeler son derece etkilidir: Son 25 yılda Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm hava muharebe kayıplarının % 90'ı kızılötesi güdümlü füzeden kaynaklanmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Large Aircraft Infrared Countermeasures-LAIRCM". 440th Airlift Wing, USAF. 5 Şubat 2009. 20 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]