Kırmızı üçgül

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kırmızı üçgül
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots (İki çenekliler)
Klad Asterids
Takım: Fabales
Familya: Fabaceae (Baklagiller)
Alt familya: Faboideae
Cins: Trifolium
Tür: T. incarnatum
Trifolium incarnatum
L.

Kırmızı üçgül (Trifolium incarnatum), Avrupa'nın çoğu için yerli olan, baklagiller (Fabaceae) familyasından bir üçgül türü. Tür adını veren incarnatum "kan kırmızısı" anlamına gelir.

Kırmızı üçgül 20 ila 50 cm boyunda dikine büyüyen bir yıllık bitkidir. Tabanı dalsız veya tek dallıdır. Uzun saplı yapraklar üzeri tüylü üç yaprakçığa ayrılır. Yaprakçık ucu iki loplu ya da kesiklidir. İlkbahar ve yaz mevsimi süresince görülen çiçekleri, kırmızı veya koyu kırmızı renginde, 3–5 cm boyunda ve 1.5 cm genişliğinde uzun bir başak biçimindedir. Tekli çiçekleri beş taç yapraklıdır.

Kırmızı üçgül yaygın olarak sığır ve diğer çiftlik hayvanları için proteince zengin bir yem bitkisi olduğu için yetiştirilmektedir. Genellikle orman kenarlarında, tarlalarda ve yol kenarlarında bulunur.

Alandan mahsulün kaldırılmasına mütakip hektar başına 20–22 kg gelecek şekilde tohumların mümkün olduğunca çabuk ekimi yapılır. Toprak yüzeyine yapılacak ekimlerde toprağın bir tırmık yardımıyla karıştırılması daha başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. İlkbaharda hızla büyür ve yeşil aksanı bol mahsul verir. Aynı zamanda saman yapmak için de uygundur. Yalnızca bir defa mahsus biçilir. Bitkinin yeniden gelişimi gerçekleşmez.