İçeriğe atla

Kırık Sütun

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kırık Sütun Meksikalı sanatçı Frida Kahlo'nun 18 yaşındayken geçirdiği ciddi bir trafik kazasından kaynaklanan sorunları düzeltmek için omurilik ameliyatı olduktan kısa bir süre sonra 1944'te çizdiği masonit üzerine yağlı boya tablodur.[1]

Birçok otoportresinde olduğu gibi, işin odak noktası acı ve ıstıraptır. Diğer eserlerinden farklı olarak, bu resimde Kahlo, tek başına. Çatlak ve çorak bir arazideki yalnız varlığı, hem izolasyonunu hem de hayatını etkileyen dış güçleri simgeliyor.

Gözyaşları yanaklarından aşağı süzülse de Kahlo, gözünü kırpmadan ileriye bakıyor. Bu durum iç bedeninin kırılganlığına rağmen, dış duygusallığının bozulmadığına işaret ediyor.

Operasyon bittikten sonra 5 ay boyunca gövdesini saran kemerli bir korseyle yaşayan Frida‘nın bu halini “Kırık Sütun” adlı eserinde görmek mümkündür. Cerrahi bir destekten ziyade çocuk felci desteğini tasvir eden metal korse, Kahlo'nun çocuk felci geçmişine de atıfta bulunarak hayatındaki fiziksel ve sosyal kısıtlamaları sembolize etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""The Broken Column" Frida Kahlo – Analyzing "La Columna Rota"". art in context. 16 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022.