Kürek balığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kürek balığı
Regalecus glesne
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Teleostei
Takım: Lampridiformes
Familya: Regalecidae
Türler
Regalecus
Agrostichthys parkeri
7 metre boyundaki dev kürek balığını tutan ABD askerleri. Fotoğraf Eylül 1996'da San Diego, Kaliforniya'da çekilmiştir.

Kürek balığı, Regalecidae familyasını oluşturan kemikli balık türlerinin en büyüğü olan balıktır. Görüntü olarak yılan balığını andıran kürek balıkları, eski zamanlardan bu yana deniz canavarı masallarının da ilham kaynağı olmuşlardır.Boyları 6 ila 7 metre arasında değişmektedir.Ağ veya oltaya hemen hemen hiç yakalanmayan kürek balıklarının karaya vurmuş en uzun örneği 11 metre boyunda ve 272 kg. ağırlığındadır.[1] 17 metre olan bir bireyin de görüldüğü söylenmiştir ancak bu hiç kanıtlanamamıştır.

Çok eski bir Japon efsanesi de kıyıya vuran kürek balıklarının deprem habercisi olduğundan bahsetmektedir.[2]

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Okyanusun derinliklerinde dikey olarak yüzen kürek balıkları etraflarındaki proteinler ile beslenmektedir.[3]

Yaşadığı bölgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya çapındaki okyanusların sıcak ve ılıman sularında, özellikle de Batı Pasifik'te, 300 ile 1000 metre derinlikte yaşayan Kürek balıkları nadiren su yüzeyine çıktıkları için insanların bu balıkları canlıyken görmesi sıkça rastlanan bir durum değildir. Genel olarak ölmüş bir biçimde sahile vurmaları sayesinde insanlar tarafından görülmektedirler.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sarsılmaz, Arif (Şubat 1997). "Hayvanlar Âleminden Rekorlar (Balıklar Dünyasından)". sizinti.com.tr. 21 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2014. 
  2. ^ Quenqua, Douglas (17 Kasım 2013). "Nadir Görülen Kürek Balığı California'da". sabah.com.tr. 4 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2014. 
  3. ^ a b Olney, John E. (1998). Paxton, J.R. & Eschmeyer, W.N. (Ed.). Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press. ss. 157-159. ISBN 0-12-547665-5. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]